Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Scheiden

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Een beslissing die veel vragen en onzekerheid met zich mee kan brengen. Wie gaat waar wonen? Blijft één van jullie in het oude huis wonen of gaat dat verkocht worden? En wat gebeurt er met de hypotheek? Hoe gaan de financiën opgedeeld worden?

 

Huis & Hypotheek staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden, een haalbare oplossing te vinden en te zorgen voor goede afspraken zodat jullie allebei verder kunnen.

 
  • Volledig onafhankelijk Alle aanbieders onder één dak
  • Altijd dichtbij Zoek je vestiging
  • Makkelijk contact
Maak een afspraak

Verkopen of blijven wonen?

Als jullie het huis samen gekocht hebben, dan moet er besloten worden of één van jullie er blijft wonen of dat het huis verkocht gaat worden. Belangrijk is dat degene die blijft wonen, genoeg verdient om de maandlasten in zijn eentje te betalen.

 

Allereerst moet het huis en de gehele hypotheekschuld op naam van de blijver geschreven worden. Is het huis in de afgelopen jaren meer waard geworden is? Dan is degene die blijft ook de helft van de overwaarde verschuldigd aan degene die vertrekt: uitkopen. De hypotheek kan hiervoor worden verhoogd of je kunt hiervoor eigen geld inzetten.

 

Kunnen jullie geen van beiden de maandlasten in je eentje betalen? Dan zit er helaas niets anders op dan het huis te verkopen.

Verkopen met winst
Verkopen met winst

Brengt het huis meer op dan toen jullie het kochten? Dan delen jullie in de winst. Eventueel kun je jouw deel van de overwaarde gebruiken voor een nieuw huis. Doe je dat niet en koop je een nieuw huis binnen drie jaar dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar: de bijleenregeling.

Verkopen met verlies
Verkopen met verlies

Brengt de woning minder op? Dan is een gedwongen verkoop extra vervelend, omdat jullie ook de eventuele restschuld met elkaar moeten delen. Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? In een aantal gevallen kan je restschuld kwijtgescholden worden.

En verder?

Naast de hypotheek en het huis, zijn er ook andere financiële zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan:

De adviseurs van Huis & Hypotheek kijken met je mee en kunnen veel voor je regelen.

Deel deze pagina