Renteopslag verlagen
Je renteopslag verlagen?
Als jouw hypotheek hoger is dan de waarde van je woning, dan is ook je hypotheekrente hoger. Je betaalt een renteopslag bovenop het basistarief, een soort van toeslag. De renteopslagen zijn verdeeld in risicoklassen.
Plan een adviesafspraakIs je huis meer waard geworden of heb je al een aardig deel van je hypotheek afbetaald? Dan zou je in aanmerking kunnen komen voor plaatsing in een lagere risicoklasse. En dan zijn de opslag en daarmee de hypotheekrente lager.
Advies over het verlagen renteopslag?
Je adviseur zoekt voor je uit of en hoeveel renteopslag je betaalt, of je die kunt verlagen, wat de voorwaarden en werkwijze zijn en kan de verlaging voor je regelen. Daarnaast kijkt hij of je nog extra kunt gaan besparen.
Waarom renteopslag verlagen?
- Lagere rente betekent lagere maandlasten.
- De woning is in waarde gestegen.
- Je hebt al een groot deel van de hypotheek afgelost.
Hoe kan ik de renteopslag verlagen?
Elke geldverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Soms gaat het automatisch, meestal bij een extra aflossing op een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Maar dan weer niet als de woning- of WOZ-waarde is gestegen. Je moet zelf een verzoek indienen of het wordt aan het einde van de rentevaste periode met jou geregeld. En er zijn zelfs geldverstrekkers bij wie verlagen helemaal niet mogelijk is. Een adviseur zoekt graag voor je uit hoe jouw geldverstrekker werkt. Houd in je achterhoofd dat er om een taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.
Wat kost het verlagen van de renteopslag?
Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor je aan. Maar schakel je een adviseur in, houd dan rekening met de kosten voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is. Moet je een taxatierapport inleveren? Van de taxateur kun je ook een rekening verwachten.
Wanneer niet renteopslag verlagen?
- Bij een (bank-)spaarhypotheek.
- Als je van plan bent je hypotheek over te sluiten.
- Je een hypotheek hebt met NHG (op een paar uitzonderingen na).
Kunnen wij je helpen?
Maak een afspraak
We willen graag kennis met je maken.
Mail ons
Binnen 1 dag ontvang je een antwoord.
Bel mij terug
Een adviseur belt je terug.
Veelgestelde vragen
Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen
-
De hypotheekrente van een hypotheek is bijna dagelijks aan verandering onderhevig. Wij krijgen de actuele hypotheekrente van verschillende hypotheken rechtstreeks aangeleverd van alle banken en tonen deze rente in een overzicht op onze website.
Hypotheekrente van verschillende aanbieders
Huis & Hypotheek bemiddelt in hypotheken van vrijwel alle hypotheekaanbieders; ING, Delta Lloyd, ABN AMRO, Argenta, Aegon etc. Bovendien werken wij samen met een groot aantal verzekeraars, waardoor we ook scherpe verzekeringspremies kunnen bieden.
Soorten hypotheekrente
Je kunt kiezen uit de volgende soorten hypotheekrente:
- Variabele hypotheekrente
- Vaste hypotheekrente
Actuele hypotheekrente
Wilt je graag advies over welke actuele hypotheekrente het beste bij u past? Maak dan vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur. Deze kan de hypotheekrente van verschillende hypotheken op een rij zetten en zo kunt u de beste keuze maken. Wilt u een indicatie van de actuele hypotheekrente kijk dan op onze pagina: actuele hypotheekrente.
-
Bij een hypotheek berekenen met een hypotheek calculator moet je er vooral opletten dat je de juiste gegevens invult. Tevens is het van belang om te weten dat het om een indicatie gaat. In veel gevallen zijn er extra mogelijkheden om een toch het huis van je dromen te kunnen kopen wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg verdient.
Hypotheek calculator
Hieronder vind je 2 punten waarop je moet letten bij het maken van een berekening met een hypotheek calculator.
- Tel je winstuitkering, 13e maand, vakantiegeld en structureel overwerk mee in je jaarinkomen
- Vul het inkomen van jou en je partner apart in. Dit maakt een verschil in de maximale hypotheek.
Exacte hypotheek berekenen
Het is aan te raden in plaats van een online hypotheek calculator een adviseur te raadplegen. Een adviseur bij één van onze vestigingen brengt de mogelijkheden in kaart jouw woonwensen te vervullen.
Meer informatie over het berekenen van je hypotheek?
Voor uitgebreide informatie over het berekenen van je hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.
Gerelateerde items:
-
Vind je de hypotheeklasten te hoog? Er zijn een aantal manieren om daar wat aan te doen, zeker nu de hypotheekrente zo laag is.
Hypotheek oversluiten
Je kunt wellicht je hypotheek oversluiten. Je zet dan je oude hypotheek in zijn geheel over naar een andere geldverstrekker. Je kiest een nieuwe rentevaste periode en krijgt een nieuwe hypotheekrente. Lees meer over hypotheek oversluiten.
Oversluiten is niet gratis. Je maakt altijd kosten en als je rentevaste periode nog niet afgelopen is, moet je dikwijls nog een boete betalen. Besparen via oversluiten is dus alleen een optie als je meer gaat besparen dat je aan kosten plus boete moet betalen. Een adviseur maakt van te voren altijd een rekensom voor je.
Je kunt zelf alvast een snelle, indicatieve berekening maken.
Rentemiddeling
Is oversluiten voor jou geen optie? Denk dan aan rentemiddeling. Je behoud je hypotheek en blijft bij dezelfde geldverstrekker, maar spreekt alleen een nieuw rentetarief af. Deze komt tussen de oude rente en actuele rente te liggen. Je gaat direct besparen. Lees meer over rentemiddeling.
Renteopslag verlagen
Was je hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Grote kans dat je renteopslag betaalt, een soort toeslag op de hypotheekrente. Maar als je intussen al aardig wat afgelost hebt en je huis eventueel meer waard geworden is, dan kun je je geldverstrekker soms vragen om de opslag te verlagen. Lees meer over renteopslag verlagen.
Wat is voor mij verstandig?
Dit zijn drie veelgekozen opties, maar je kunt ook denken aan extra aflossen, overstappen van overlijdensrisicoverzekering of zelfs de aflosvorm van je hypotheek veranderen. Kortom: als je lagere hypotheeklasten wilt, dan is er meestal wel wat mogelijk. Een adviseur zoekt graag voor je uit of jouw hypotheeklasten omlaag kunnen en hoe dat dan het beste geregeld kan worden.
Lees ook:
-
Of oversluiten verstandig is, hangt helemaal af van de hypotheek die je nu hebt, de actuele hypotheekrente, je persoonlijke situatie en plannen voor de toekomst. Het is niet een besluit dat je alleen maar neemt op basis van de rente. Bovendien is oversluiten niet gratis. Je moet de kosten die je maakt uiteindelijk wel weer terugverdienen.
Wat is gunstig?
Daarom kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur. Hij of zij brengt precies voor je in kaart wat voor mogelijkheden jij hebt, welke kosten je maakt, of en op welke termijn je die weer terugverdient. Vervolgens kijken jullie samen naar wat voor jou verstandig en gunstig is.
Er zijn namelijk verschillende argumenten om een hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je een lagere rente wilt betalen. Of een hypotheek met andere voorwaarden, doordat je persoonlijke situatie gewijzigd is (andere baan, gezinsuitbreiding, etc.).
Wat kost oversluiten?
Aan het oversluiten van een hypotheek zijn bijna altijd kosten verbonden. Je betaalt net als bij het afsluiten van de hypotheek afsluit-, taxatie- en notariskosten. Sluit je de hypotheek over voordat de rentevaste periode afgelopen is, dan rekent de geldverstrekkers doorgaans ook nog extra kosten: de oversluitboete. De rente die jij betaalt over de hypotheek is voor de verstrekker een belangrijke bron van inkomsten. Sluit je eerder over, dan lopen zij de inkomsten mis en vragen zij jou daarvoor een vergoeding.
Maar het kan zo zijn dat door een nieuwe, lagere hypotheekrente de besparing op termijn zo groot is, dat je oversluitboete en andere kosten weer terugverdient. Een adviseur maakt altijd van te voren deze rekensom voor jou.
Lees ook:
-
Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie, welke hypotheekvorm het is, bij welke geldverstrekker je hypotheek loopt en met welke voorwaarden de verstrekker werkt.
Wil je je hypotheek in kleine delen vervroegd aflossen, ook wel extra aflossen genoemd, dan is dat tot een bepaald bedrag boetevrij. Wil je de hypotheek in één keer aflossen? Neem dan altijd eerst contact op met je hypotheekadviseur.
Voordelen hypotheek aflossen
- Je bouwt belastingvrij vermogen op doordat je vermogen in je eigen woning zit.
- Als je de hypotheek hebt afgelost, houd je maandelijks geld over.
- Je bent minder kwetsbaar in het geval van waardedaling van je huis.
Nadelen hypotheek aflossen
- Gedurende de looptijd van de hypotheek zijn je maandelijkse woonlasten hoger, omdat je naast rente ook aflossing betaalt.
- Aflossen heeft tot gevolg dat de overwaarde op de woning toeneemt. Als je gaat verhuizen en dus een nieuw huis koopt, kun je dat geld alleen gebruiken voor de aankoop van dit huis. Dit is de zogenaamde ‘bijleenregeling’ die sinds 2004 van kracht is.
- Als je aflost zit je geld uiteindelijk in je huis en kun je dit dus niet gebruiken voor andere doeleinden.
Lees ook: