Extra aflossen

Los extra af voor lagere maandlasten

Los je extra af op je hypotheek? Dan betaal je meer van je lening terug dan dat je elke maand verplicht bent. Je kunt meestal tot een bepaald bedrag per jaar extra aflossen. Los je meer af, dan moet je soms een boete betalen. Op de lange termijn ben je dan sneller van je hypotheek af en daarmee kun je besparen.

Maak een afspraak
Extra aflossen op je hypotheek

Waarom extra aflossen?

  • Lagere lasten over de rest van de looptijd.
  • Goedkoper wonen door lagere maandlasten.
  • Lagere hypotheekrente dankzij een lagere renteopslag.
  • Verkleinen van de kans op een restschuld.
  • Sneller schuldenvrij.
  • Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt.
  • Je hebt ‘geld over’, bijvoorbeeld van een erfenis of belastingteruggaaf.

Meer weten?

Een adviseur kijkt hoe jouw geldverstrekker omgaat met extra aflossen, uitrekenen of het voordelig is, kan de extra aflossing voor je regelen en zelfs een aflosplanning voor langere termijn voor je maken.

Hoe kan ik extra aflossen?

Je kunt eenmalig een groot bedrag overmaken, of elke maand een paar tientjes. Net hoeveel je kunt missen. Als je maar oplet dat je niet over het maximaal af te lossen bedrag heen gaat.

Verder hangt het er vanaf van hoe jouw geldverstrekker werkt. Bij sommige kun je via internetbankieren een maandelijkse automatische overboeking instellen. Bij anderen moet je een extra aflossing aankondigen en dan wachten op toestemming.

Extra storten

Heb je een (bank-)spaarhypotheek? Dan noemen we extra aflossen anders: extra storten. Dan gaat het geld naar de spaarrekening die aan je hypotheek gekoppeld is, zodat je sneller op het beoogde spaarbedrag zit. Voor extra storten gelden trouwens strenge regels. Bij overtreding, waar je trouwens meestal niets van merkt, kun je rekenen op een flink belastingaanslag. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat in jouw situatie mogelijk is!

Houd wel spaargeld achter de hand!

Het is niet de bedoeling dat je, nu de spaarrente zo laag is, al je spaargeld in je hypotheek steekt. Want als de wasmachine er mee stopt of de auto niet door de APK-keuring heen komt, dan heb je wat extra’s nodig.

Wat kost extra aflossen?

In principe is extra aflossen gratis. Zolang je maar onder het maximale jaarbedrag blijft, als jouw geldverstrekker die heeft. Kun je wel wat hulp gebruiken en schakel je een adviseur? Dan rekent hij of zij kosten voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is.

Kom langs!

Wil je weten wat we precies voor je kunnen doen? In een vrijblijvend gesprek zetten we het voor je op een rijtje.

Kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

  • Vind je de hypotheeklasten te hoog? Er zijn een aantal manieren om daar wat aan te doen, zeker nu de hypotheekrente zo laag is.

    Hypotheek oversluiten

    Je kunt wellicht je hypotheek oversluiten. Je zet dan je oude hypotheek in zijn geheel over naar een andere geldverstrekker. Je kiest een nieuwe rentevaste periode en krijgt een nieuwe hypotheekrente. Lees meer over hypotheek oversluiten.

    Oversluiten is niet gratis. Je maakt altijd kosten en als je rentevaste periode nog niet afgelopen is, moet je dikwijls nog een boete betalen. Besparen via oversluiten is dus alleen een optie als je meer gaat besparen dat je aan kosten plus boete moet betalen. Een adviseur maakt van te voren altijd een rekensom voor je.

    Je kunt zelf alvast een snelle, indicatieve berekening maken.

    Rentemiddeling

    Is oversluiten voor jou geen optie? Denk dan aan rentemiddeling. Je behoud je hypotheek en blijft bij dezelfde geldverstrekker, maar spreekt alleen een nieuw rentetarief af. Deze komt tussen de oude rente en actuele rente te liggen. Je gaat direct besparen. Lees meer over rentemiddeling.

    Renteopslag verlagen

    Was je hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Grote kans dat je renteopslag betaalt, een soort toeslag op de hypotheekrente. Maar als je intussen al aardig wat afgelost hebt en je huis eventueel meer waard geworden is, dan kun je je geldverstrekker soms vragen om de opslag te verlagen. Lees meer over renteopslag verlagen.

    Wat is voor mij verstandig?

    Dit zijn drie veelgekozen opties, maar je kunt ook denken aan extra aflossenoverstappen van overlijdensrisicoverzekering of zelfs de aflosvorm van je hypotheek veranderen. Kortom: als je lagere hypotheeklasten wilt, dan is er meestal wel wat mogelijk. Een adviseur zoekt graag voor je uit of jouw hypotheeklasten omlaag kunnen en hoe dat dan het beste geregeld kan worden.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie, welke hypotheekvorm het is, bij welke geldverstrekker je hypotheek loopt en met welke voorwaarden de verstrekker werkt.

    Wil je je hypotheek in kleine delen vervroegd aflossen, ook wel extra aflossen genoemd, dan is dat tot een bepaald bedrag boetevrij. Wil je de hypotheek in één keer aflossen? Neem dan altijd eerst contact op met je hypotheekadviseur.

    Voordelen hypotheek aflossen

    • Je bouwt belastingvrij vermogen op doordat je vermogen in je eigen woning zit.
    • Als je de hypotheek hebt afgelost, houd je maandelijks geld over.
    • Je bent minder kwetsbaar in het geval van waardedaling van je huis.

    Nadelen hypotheek aflossen

    • Gedurende de looptijd van de hypotheek zijn je maandelijkse woonlasten hoger, omdat je naast rente ook aflossing betaalt.
    • Aflossen heeft tot gevolg dat de overwaarde op de woning toeneemt. Als je gaat verhuizen en dus een nieuw huis koopt, kun je dat geld alleen gebruiken voor de aankoop van dit huis. Dit is de zogenaamde ‘bijleenregeling’ die sinds 2004 van kracht is.
    • Als je aflost zit je geld uiteindelijk in je huis en kun je dit dus niet gebruiken voor andere doeleinden.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Wanneer je je hypotheek oversluit, zijn bepaalde kosten wel en andere kosten niet aftrekbaar.

    Welke kosten zijn wel aftrekbaar?

    • Rente van de oude hypotheek;
    • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor onderhoud van de eigen woning;
    • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor verbetering van de eigen woning.

    De volgende kosten kun je in het jaar van oversluiten ook aftrekken:

    Welke kosten niet?

    Als je hypotheekschuld in box 3 valt, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Moet je boeterente betalen bij het oversluiten van je oude hypotheek? En laat je deze boeterente meefinancieren in je nieuwe hypotheek? Dan is de rente die je over dit gedeelte betaalt niet fiscaal aftrekbaar.

    Boeterente

    De boeterente is aftrekbaar, maar rente over de verhoging van de hypotheek voor de boeterente niet.

    De bijleenregeling

    Sinds 1 januari 2004 is de zogenaamde bijleenregeling van kracht. Dit houdt in dat de overwaarde van de oude woning gebruikt móét worden voor de aanschaf van een nieuwe woning. Volgens de overheid moet je de overwaarde weer investeren in je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar.

    Berekenen of oversluiten gunstig is

    Wil je weten of het oversluiten van jouw hypotheek financieel voordeel oplevert? Voor een snelle indicatie vul je de check in: hypotheek oversluiten berekenen. Liever een exacte berekening? Maak dan een afspraak met een adviseur van Huis & Hypotheek.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Je kunt zelf uitrekenen of het loont om je hypotheek af te sluiten. Met enkele vragen weet je precies of het de moeite is om een overstap te maken van aanbieder en hypotheek.

    Hypotheek oversluiten berekenen >

    Waarom oversluiten?

    Loopt de rentevaste periode af? Is de huidige hypotheekrente lager dan de rente waartegen je hypotheek is afgesloten? Vervalt de rentekorting bij je huidige geldverstrekker? Er zijn verschillende redenen om te berekenen of het oversluiten van je hypotheek loont.

    Om te berekenen of het oversluiten van een hypotheek gunstig is, kun je het beste een aantal persoonlijke wensen in kaart brengen. Want bij een lagere hypotheekrente alleen is het niet altijd interessant om je hypotheek over te sluiten. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met een eventuele oversluitboete.

    Persoonlijke berekening laten maken

    Maak voordat je een besluit neemt, altijd een vrijblijvende afspraak met een adviseur. Hij of zij maakt een persoonlijke berekening voor jou, zodat je exact weet of een overstap jou voordeel oplevert. Eventueel kan een adviseur ook andere mogelijkheden bekijken om je hypotheek weer goed aan te laten sluiten bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Ook het oversluiten van je hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar om te beginnen is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt waarom je je hypotheek wilt oversluiten.

    Dit zijn de meest voorkomende redenen:

    Voordelen

    Het grote voordeel van oversluiten, is dat je jouw woonwensen kunt realiseren. Dus die nieuwe badkamer realiseren, lagere maandlasten en geld over voor leuke dingen, andere voorwaarden die beter bij jou passen, noem maar op.

    Nadelen

    Aan het oversluiten van een hypotheek zijn vaak kosten verbonden. Allereerst betaal je net als bij het afsluiten van de hypotheek afsluit-, taxatie- en notariskosten. Tijdens de looptijd van de hypotheek kun je de hypotheek niet zomaar overzetten. Hiervoor rekent de geldverstrekker een boete, omdat zij rente-inkomsten mislopen.

    Ook zal jouw aanvraag opnieuw beoordeeld worden en is er een kans dat je de hypotheek die je op het oog hebt, niet kunt afsluiten.

    Overigens zal een adviseur vooraf altijd voor je uitzoeken of het in jouw geval verstandig en gunstig is om over te sluiten. Of dat er een andere manier is waarop je jouw plannen kunt realiseren.

    Berekenen

    Wil je direct weten of oversluiten in jouw situatie loont?

    Bereken het zelf >

    Lees ook:

    Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback