Aflosvorm veranderen

Wijzig je hypotheekvorm

Als je de aflosvorm van je hypotheek verandert, dan wijzig je de manier waarop je de hypotheek terugbetaalt. Zo zorg je dat je hypotheek weer past bij jouw levensstijl en toekomstplannen. Je gaat bijvoorbeeld van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek. Bestaat de hypotheek uit meerdere leningdelen, dan kun je ook één deel laten aanpassen, al is dit niet bij elke aanbieder mogelijk. 

Maak een afspraak
aflosvorm veranderen

Waarom de aflosvorm veranderen?

  • Je persoonlijke situatie is veranderd (nieuwe baan, gezinsuitbreiding, pensioen, scheiding, etc.)
  • Plannen voor een verbouwing.
  • Sneller aflossen.
  • Meer flexibiliteit.
  • Meer zekerheid (bijvoorbeeld omdat je nu een beleggingshypotheek hebt).

Hoe werkt aflosvorm veranderen?

Je gaat de manier waarop je de hypotheek terugbetaalt veranderen. Als je bijvoorbeeld sneller of direct wilt aflossen kun je een aflossingsvrije hypotheek laten omzetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Of je wilt af van de onzekerheid van bijvoorbeeld een beleggingshypotheek en zeker weten dat je aan het einde van de looptijd genoeg geld hebt om de hypotheek in één keer af te lossen.

Schakel een adviseur in

Je hypotheek laten aanpassen doe je liever niet zelf, omdat er veel zaken zijn waar je op moet letten. Een adviseur weet exact wat er bij welke geldverstrekker wel en niet mogelijk is, en kan je handige tips geven.

Wat kost aflosvorm veranderen?

Houd bij het aanpassen van je hypotheek rekening met kosten, alhoewel deze niet zo hoog zijn als bij bijvoorbeeld de hypotheek oversluiten. Je betaalt je adviseur voor de tijd die hij of zij bezig is met het uitzoeken en doorrekenen van de mogelijkheden en het regelen van de wijziging zelf. Ook een aanbieder kan kosten rekenen voor het doorvoeren van de wijziging.

Wanneer niet de aflosvorm veranderen?

Wil je je maandlasten verlagen? Dan is het aanpassen van aflosvorm meestal niet dé oplossing. Besparen is bij een wijziging eerder een fijne bijkomstigheid. De kans is groter dat je kunt besparen als  je gaat voor oversluiten, rentemiddelenextra aflossen of een nieuwe overlijdensrisicoverzekering.

Meer weten?

Een adviseur bekijkt wat de reden voor de aanpassing is en of dit wel de juiste oplossing is. Of dat er andere manieren zijn om je (nieuwe) woonwens te realiseren. Daarna zet een adviseur de aanpassing voor je in gang.

  • Persoonlijke situatie als uitgangspunt
  • Onafhankelijk hypotheekadvies bij aflosvorm veranderen
    Alle aanbieders onder één dak
  • Kosteloos kennismaken

Kunnen wij je helpen?

Maak een afspraak

We willen graag kennis met je maken.

Mail ons

Binnen 1 dag ontvang je een antwoord.

Bel mij terug

Een adviseur belt je terug.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wellicht voor jou interessant zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar alle veelgestelde vragen

  • Bij het omzetten van een hypotheek sluit u een nieuwe hypotheek af bij dezelfde geldverstrekker. Het omzetten van een hypotheek is niet hetzelfde als het oversluiten van een hypotheek, want bij het oversluiten kunt u ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Bij het omzetten van een hypotheek zijn geen notariskosten verschuldigd. Toch kunnen er soms kosten gerekend worden, zoals transactiekosten en instapkosten.

    Een aantal voorbeelden van wat een hypotheek omzetten nu precies is:

    • Nieuwe hypotheekvorm: Een hypotheek omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek.
    • Andere rentevaste periode: Een hypotheek omzetten naar een andere rentevaste periode. Bijvoorbeeld het termijn aanpassen van 15 jaar vast naar 30 jaar.

    Hypotheekadvies bij omzetten hypotheek

    Voor advies over het omzetten van uw hypotheek kunt u het beste vrijblijvend een afspraak maken met een hypotheekadviseur in uw omgeving. Een Huis & Hypotheek-adviseur is onafhankelijk en kan alle hypotheekverstrekkers dan met elkaar vergelijken.

    Maak een afspraak >

    Bronpagina

  • Ook het oversluiten van je hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar om te beginnen is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt waarom je je hypotheek wilt oversluiten.

    Dit zijn de meest voorkomende redenen:

    Voordelen

    Het grote voordeel van oversluiten, is dat je jouw woonwensen kunt realiseren. Dus die nieuwe badkamer realiseren, lagere maandlasten en geld over voor leuke dingen, andere voorwaarden die beter bij jou passen, noem maar op.

    Nadelen

    Aan het oversluiten van een hypotheek zijn vaak kosten verbonden. Allereerst betaal je net als bij het afsluiten van de hypotheek afsluit-, taxatie- en notariskosten. Tijdens de looptijd van de hypotheek kun je de hypotheek niet zomaar overzetten. Hiervoor rekent de geldverstrekker een boete, omdat zij rente-inkomsten mislopen.

    Ook zal jouw aanvraag opnieuw beoordeeld worden en is er een kans dat je de hypotheek die je op het oog hebt, niet kunt afsluiten.

    Overigens zal een adviseur vooraf altijd voor je uitzoeken of het in jouw geval verstandig en gunstig is om over te sluiten. Of dat er een andere manier is waarop je jouw plannen kunt realiseren.

    Berekenen

    Wil je direct weten of oversluiten in jouw situatie loont?

    Bereken het zelf >

    Lees ook:

    Bronpagina

  • Je bent op zoek naar een gedegen hypotheek vergelijking? Huis & Hypotheek helpt je hier graag bij. Maar wat zijn nu de aandachtspunten bij het maken van een hypotheek vergelijking?

    Hypotheek vergelijking

    1. Hypotheek berekenen

    Voor een goede vergelijking is het allereerst van belang te kijken naar de hoogte van de hypotheek. Deze kan per geldverstrekker verschillen. Bereken je hypotheek bij Huis & Hypotheek.  Bezoek onze pagina: hypotheek berekenen.

    2. Hypotheekrente vergelijking

    Een tweede factor die van belang is bij een hypotheek vergelijking is de hypotheekrente. Deze kan eveneens per geldverstrekker en hypotheekvorm verschillen. Bovendien bestaan er verschillende hypotheekrentes voor nieuwbouw en bestaande bouw. Ga naar het overzicht van de actuele hypotheekrente.

    3. Maandlasten vergelijking

    Als derde doe je er goed aan gewenste maandlasten in kaart te brengen. Je zult bij de hypotheek de ideale combinatie tussen lekker leven en een leuke woning moeten vinden. Wil je nu juist lage maandlasten en mogen deze maandlasten later hoger worden, omdat je meer gaat verdienen? Maandlasten worden niet uitsluitend gevormd door de hypotheekaflossing en rente, maar ook door eventuele levensverzekeringen die zijn afgesloten. Bereken online je hypotheek en bij vraag 3 je maandlasten: maandlasten berekenen.

     

    Hypotheek vergelijking » second opinion

    Voor de beste hypotheek vergelijking en objectief advies kun je een second opinion bij Huis & Hypotheek aanvragen. Wij vergelijken dan de door jou ontvangen hypotheekoffertes met de mogelijkheden die een adviseur van Huis & Hypotheek je kan bieden. second opinion aanvragen

    Maak een afspraak >

    Meer informatie over een hypotheek vergelijking?

    Voor uitgebreide informatie over het vergelijken van een hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Gerelateerde items:

    Bronpagina

  • Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel: je kunt het beste de hypotheek afsluiten die past bij jouw inkomen, persoonlijke situatie nu, woonwensen en jouw plannen voor de toekomst. Je gaat immers een flinke financiële verplichting aan. Doorgaans heeft een hypotheek een looptijd van 30 jaar. Dan wil je zeker weten dat je goed zit. Met ‘beste’ bedoelen we ‘beste voor jou’.

    Afstemmen op jou

    Daarvoor ga je samen met een adviseur om tafel. Je bespreekt onder andere hoe je leven er nu uitziet en wat je belangrijk vindt. Zo zorgen we er voor dat jouw hypotheek zo goed mogelijk is afgestemd op jouw situatie. Daarbij speelt betaalbaarheid natuurlijk een heel belangrijke rol.

    Grip op je geld houden

    En natuurlijk, niemand kan in de toekomst kijken, maar van bepaalde situaties kun je wel een berekening maken. Bijvoorbeeld of je de maandlasten nog kunt betalen als je straks met pensioen bent. Of wat de gevolgen zijn mocht jij of je partner arbeidsongeschikt worden. En ben je van plan om ooit minder te gaan werken? Ook die situatie kunnen we voor je in kaart brengen. Zo weet je precies waar je aan toe bent, houd je grip op je geld en is de kans op betalingsproblemen kleiner.

    Voorwaarden vergelijken

    Verder kijken jullie samen naar de voorwaarden van de verschillende hypotheken. Bij de een zal het bijvoorbeeld eenvoudiger en goedkoper zijn om extra af te lossen dan bij een ander. Maar als je nu al denkt dat niet van te plan te zijn, dan hoef je daar geen rekening mee te houden. Denk verder aan het meefinancieren van een verbouwing of op termijn toch verhuizen. Wil je dan je hypotheek meenemen of ga je voor een nieuwe?

    Lees ook:

     

    Bronpagina

  • De mogelijkheid tot het afsluiten van een tweede hypotheek hangt af van de overwaarde van je woning en de hoogte van je inkomen. Als zowel de overwaarde van je huis en je inkomen toereikend zijn, kun je een tweede hypotheek afsluiten.

    Een tweede hypotheek kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de verbouwing van je woning of voor achterstallig onderhoud. In beide gevallen is de hypotheekrente van je tweede hypotheek aftrekbaar zolang het bedrag binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost, het om je hoofdverblijf gaat en je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen. Wanneer je de tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld het kopen van een auto, een lange vakantie of om te beleggen dan is de rente van je tweede hypotheek niet aftrekbaar.

    Een tweede hypotheek is dus niets anders dan een extra hypotheek op je woning. De tweede hypotheek hoef je overigens niet bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten. Huis & Hypotheek kan je perfect adviseren bij de keuze voor je tweede hypotheek. Een Huis & Hypotheek-adviseur bij jou in de buurt legt je graag alles uit over het afsluiten van een tweede hypotheek.

    Maak een afspraak >

    Het eerste gesprek is altijd gratis

    Meer informatie over een tweede hypotheek?

    Voor uitgebreide informatie over een tweede hypotheek kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Huis & Hypotheek of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Huis & Hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur licht je graag volledig in.

    Gerelateerde items:

     

    Bronpagina

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback