Woningmarkt 2023: meer keuze voor kopers

Woningmarkt 2023: meer keuze voor kopers

Wil jij dit jaar graag verhuizen? Dan houd je de situatie op de huizenmarkt ongetwijfeld nauwlettend in de gaten. Lees snel meer over de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt 2023 in onderstaand blog!

Ondanks de hogere hypotheekrente is er goed nieuws voor iedereen die graag wil verhuizen. De huizenprijzen dalen en er is meer keuze voor kopers. Een huis kopen in 2023 behoort hierdoor tot de mogelijkheden. Zeker als je je oude, lage hypotheekrente mee kunt verhuizen naar je nieuwe woning.

Meer keuze voor kopers

Kopers zijn voorzichtiger door de stijging van de energieprijzen, hoge inflatie en gestegen hypotheekrente. Hierdoor staan er meer woningen te koop. De NVM signaleert dat het woningaanbod in het vierde kwartaal 2022 meer dan verdubbeld is ten opzichte van het vierde kwartaal 2021. Voor iedereen die nog wel op zoek is naar huis, is er dus weer wat te kiezen.


De huizenprijs daalt

Naast het grotere aanbod werkt ook de huizenprijs mee. In het vierde kwartaal van 2022 daalde de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning naar 407.000 euro. Dit is een daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal 2022. Vooral in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland zijn de prijzen lager dan een kwartaal eerder. Deskundigen verwachten dat de woningmarkt in 2023 verder zal afkoelen.

Ouderwets onderhandelen

Op een krappe woningmarkt is het vaak dringen om een huis te bemachtigen. De vraag naar woningen is groot en het aanbod ervan blijft achter. Afgelopen jaar stonden potentiële kopers letterlijk in de rij om het huis van hun dromen te kunnen bezichtigen. Vooral bij gewilde huizen in fijne buurten was het dringen geblazen. Om het huis na bezichtiging ook daadwerkelijk te kunnen bemachtigen, moest er vaak (flink) overboden worden. In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden.

Maak gebruik van de verhuisregeling

Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning. Maar voor je dat doet, doe je er verstandig aan je eerst te verdiepen in de hypotheek van je huidige woning. Heb jij jouw oude hypotheek in het verleden tegen een lage rente afgesloten? Dan kan het zijn dat je deze lage hypotheekrente mee kunt nemen naar een nieuwe woning via de verhuisregeling. Hierdoor kan je leencapaciteit tot 50.000 euro hoger zijn dan de leencapaciteit van huizenkopers die hun oude rente niet mee kunnen verhuizen. Een interessant voordeel dus!

Haal het beste advies in huis

Bespreek je graag wat in de huidige markt jouw kansen zijn op een andere woning? Wil jij weten of jouw hypotheek een verhuisregeling heeft? Maak dan een vrijblijvende afspraak met je hypotheekadviseur.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback