Welke koers gaat de hypotheekrente in 2021 varen?

Welke koers gaat de hypotheekrente in 2021 varen?

Afgelopen jaar is gebleken dat ondanks de coronacrisis, de verkoop van (vele) woningen ‘gewoon’ doorging en de hypotheekrente niet zomaar van zijn stuk te brengen was. Met name de hoogte van de hypotheekrente heeft dit jaar veel in de schijnwerpers gestaan. Tegen de verwachting in is de hypotheekrente niet sterk gestegen. Maar zullen we dan pas echt in 2021 de gevolgen zien van dit onstuimige jaar? Of blijft de hypotheekrente een stabiele koers aanhouden?

Noodprogramma

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) halverwege maart een extra noodprogramma heeft ingevoerd, heeft dat sterk stijgende hypotheekrentes weten te voorkomen. Aan het einde van de zomer werd dan ook weer een eerste daling gesignaleerd van de hypotheekrente en er hebben zich sindsdien niet of nauwelijks nieuwe renteverhogingen voorgedaan. Geldverstrekkers blijven echter nog wel voorzichtig en hanteren hogere marges dan voorheen.

Rentevooruitblik 2021

Veel geldverstrekkers hebben als voornemen voor het nieuwe jaar om in omzet en marktaandeel te gaan groeien. Er zijn namelijk volop beleggers die willen investeren in Nederlandse hypotheken. Echter kampt de markt met een afnemend aantal verkopen vanwege het beperkte woningaanbod. Dit kan een hevige concurrentieslag tussen geldverstrekkers tot gevolg hebben en dat zullen we in 2021 waarschijnlijk terug gaan zien in de rentestanden. De verlenging van het noodprogramma van de ECB tot maart 2022 en de komst van het coronavaccin kunnen de risico’s voor geldverstrekkers verkleinen. Nieuwe ontwikkelingen kunnen uiteraard zorgen voor een opwaartse druk op de rentestanden.

Rentekorting energiezuinige woningen

Ook in 2021 zullen we veel blijven merken van de groeiende, groene trends. Naast een verlaagde rente voor aanvullende leningdelen ten behoeve van verduurzaming, hebben dit jaar meerdere geldverstrekkers een rentekorting ingevoerd voor energiezuinige woningen (energielabel A of beter). Ook in het nieuwe jaar zal duurzaamheid een belangrijk thema zijn binnen de woningmarkt.

Afspraak inplannen

Aangezien het nieuwe jaar veranderingen met zich meebrengt, kan het fijn zijn om met een adviseur te bespreken wat voor effect deze veranderingen kunnen hebben op jouw financiële situatie. Hiervoor hoef je niet naar kantoor te komen, maar kun je ook een bel- of videochat afspraak inplannen. Een adviseur gaat dan samen met jou na van welke kansen jij kan profiteren en begeleid je daar graag in!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback