Wat is toch die groene hypotheek?

Wat is toch die groene hypotheek?

De voordelen van een groene hypotheek worden steeds zichtbaarder. Ook niet gek dus dat er sinds 2020 een toename aan afgesloten duurzame hypotheken heeft plaatsgevonden. Maar toch zijn er nog veel mensen die nog niet op de hoogte zijn van de financiële mogelijkheden. Daarom leggen wij jou graag uit wat een groene hypotheek inhoudt en waarom hier zoveel voordelen bij komen kijken.

Een ‘eco’ lening

Een groene hypotheek is platgezegd een lening die je gebruikt om je huis te verduurzamen. Je leent namelijk geld tegen een lagere rente. Hierdoor heb je lagere hypotheeklasten! Er zijn meerdere Nederlandse banken en andere geldverstrekkers die deze bijzondere hypotheeklening al aanbieden.

Voor iedere groene hypotheek geldt de regel dat het extra geleende geld alleen gebruikt mag worden voor energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen of het aanbrengen van bijvoorbeeld gevel- vloer- of dakisolatie.

Met een groene hypotheek(dee) is het mogelijk om onder voorwaarden tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Hierbij dien je wel dit extra bedrag volledig aan energiebesparende maatregelen te besteden. Meer lenen betekent hogere maandlasten, maar meestal bespaar je direct op je energierekening. Daardoor kunnen je totale woonlasten (hypotheek plus energie) lager uitkomen.

Wanneer je energiebesparende maatregelen gaat treffen maar je nog niet precies weet welke, kun je het Energiebespaarbudget aanvragen. Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 6% van de woningwaarde. Onder bepaalde voorwaarden kun je eveneens een bedrag tot 9.000 euro buiten beschouwing laten in de inkomenstoets voor energiebesparende maatregelen.

Er zijn geldverstrekkers die je belonen bij het verduurzamen van je woning door middel van een duurzaamheidskorting. Hoe beter je energielabel, hoe hoger je rentekorting.

Waarom verduurzamen?  

Met energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening én verhoog je het wooncomfort in huis. De energierekening is ongeveer een vijfde van al je woonlasten. Door bijvoorbeeld jouw woning te isoleren, hoef je minder te stoken en dus minder te betalen. Daarnaast laat isolatie geen warmte naar buiten (en in de zomer niet ongewenst naar binnen), waardoor koude voeten verleden tijd zijn!

Een dubbele besparing realiseer je door te investeren in duurzame maatregelen. Je bespaart namelijk op je maandelijkse energielasten en een duurzaam huis is meer waard. Onderzoek toont namelijk aan dat investeren in duurzame maatregelen zich vertaalt naar een hogere woningwaarde.

Een andere reden om te verduurzamen is het bijdragen aan het Klimaatakkoord en streven naar minder CO2-uitstoot.

Huis & Hypotheek helpt

De adviseurs van Huis & Hypotheek vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom helpen ze jou graag verder op weg met jouw vragen hierover. Plan een afspraak in met een adviseur bij jou in de buurt en laat je adviseren. Vaak zijn er nog meer mogelijkheden dan je denkt.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback