Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen?

Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen?

Begon jij al te wennen aan de historisch lage rentestand? In de afgelopen jaren is het nauwelijks voorgekomen dat de hypotheekrente een langere periode steeg. Maar wat voor invloed heeft een hoge of een lage rentestand nou precies op jou? En wat gebeurt er als de rentestanden toch ineens een ommekeer maken? Wij vertellen het je.

Maximale hypotheek

Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Als de rente stijgt, wordt een hypotheek duurder en neemt de leencapaciteit af. Dat zullen zowel doorstromers als starters merken: ze kunnen dan minder lenen en betalen hogere maandlasten.

Als je minder kunt lenen, wordt het keuzeaanbod in woningen automatisch kleiner. Dat heeft gevolgen voor de huizenmarkt: bepaalde (duurdere) woningen zullen langer te koop staan en in prijs moeten dalen. Vooral in de kwetsbare gebieden, waar de huizenprijzen nog niet helemaal zijn hersteld, bestaat de kans dat de prijzen opnieuw dalen.

Concurrentie

In de afgelopen jaren hebben pensioenfondsen een grotere rol ingenomen in hypothekenland. Bij pensioenfondsen (en regiepartijen) kun je de rente meestal tegen scherpe tarieven voor een lange periode vastzetten. Dat is erg aantrekkelijk als de rente historisch laag staat.

Bij de hogere rente is het minder aantrekkelijk om je rentevaste periode voor een lange periode vast te zetten. Het is niet ondenkbaar dat een stijging van de rente zal leiden tot een afnemend aandeel van de pensioenfondsen. Wellicht dat een aantal partijen zich zelfs terugtrekt van de hypotheekmarkt.

Lange rentevaste periode

Heb je de rente kort geleden voor een langere periode vastgelegd? Dan merk je er niet veel van als de rente stijgt. Wil je met een stijgende rente oversluiten of een nieuwe hypotheek aangaan? Dan kunnen de maandlasten hoger uitvallen, al zal een paar tienden stijging in de praktijk geen grote gevolgen hebben.

Wat ga jij doen als de rente stijgt? Heb je al een hypotheek? Dan kan het slim zijn om je rentevaste periode te verlengen, maar het is verstandig om dat eerst met jouw hypotheekadviseur te bespreken. 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback