Wat betekent nou precies die overdrachtsbelasting?

Wat betekent nou precies die overdrachtsbelasting?

Om de positie van starters te verbeteren, krijgen kopers tussen de 18 en 35 jaar per 1 januari 2021 eenmalig een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat scheelt wel 2% van de aankoopprijs! Maar wat betekent precies een overdrachtsbelasting? En waarom worden juist de voorwaarden van deze financiële verplichting gewijzigd?

Wat is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven in Nederland van een onroerende zaak. Een bestaande woning valt hier dus onder, maar ook een vakantiewoning of een winkel/bedrijfspand. De betaalde belasting mag in de meeste gevallen niet in aftrek gebracht worden in de aangifte inkomensbelasting.

Voorwaarden vrijstelling

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet er per 1 januari 2021 voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • De koper is minimaal 18 jaar en jonger dan 35 jaar;
  • De koper koopt een woning;
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en heeft dit laten vastleggen in een verklaring;
  • De koper gaat zelf in de woning wonen en laat dit vastleggen in een verklaring bij de notaris.

Beleggers betalen 8%

Veel kopers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in woningen om die vervolgens te verhuren. Hierdoor is de positie van starters op de woningmarkt nog lastiger geworden. Om de kansen voor starters en doorstromers te vergroten, is de overdrachtsbelasting voor beleggers juist verhoogd naar 8%.

Laat je adviseren!

De adviseurs van Huis & Hypotheek helpen maar al te graag starters aan hun eerste woning. Maak daarom eens een afspraak en laat je adviseren over jouw mogelijkheden! Een adviseur kan je echt verder helpen.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback