Verhuisregeling: neem je lage rente mee naar je volgende huis

Verhuisregeling: neem je lage rente mee naar je volgende huis

Als je een nieuwe woning op het oog hebt, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar als je je oude hypotheek tegen een lage rente hebt afgesloten, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te verhuizen door gebruik te maken van de verhuisregeling.

Doorstromers actief op de huizenmarkt  

Nu de woningmarkt af lijkt te koelen, zijn veel doorstromers op zoek naar een nieuwe woning. Zij hebben niet alleen vaak overwaarde op hun woning, maar ook een deels aflossingsvrije hypotheek met de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. Doorstromers die een nieuw huis gekocht hebben, kunnen de lage rente van de oude hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dit kan wel alleen als de geldverstrekker dit toelaat. Een op de twee doorstromers maakt momenteel gebruik van de verhuisregeling. Hierdoor ligt hun leencapaciteit tot 50.000 euro hoger dan die van doorstromers die hun oude rente niet meeverhuizen. 

Wat is de verhuisregeling precies? 

Wil je je huidige lage hypotheekrente behouden? Dan kun je bij veel geldverstrekkers je gehele hypotheek of alleen je rente meenemen voor de resterende rentevaste periode. Dit wordt de ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’ genoemd. De verhuisregeling is er voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. Let er wel op dat de voorwaarden bij elke geldverstrekker anders zijn. Doe daarom ruim van tevoren onderzoek naar de voorwaarden bij jouw geldverstrekker. Geef op tijd aan dat je je hypotheekrente wilt meenemen, want in sommige gevallen moet je dit ruim van tevoren laten weten. 

Kan ik gebruikmaken van de verhuisregeling?

De meeste hypotheekvormen kun je meenemen als je verhuist, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Let er wel op dat deze vaak niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning. Ook een spaarhypotheek kun je meestal meenemen. Het meenemen van dit type hypotheek is alleen vaak niet gunstig, omdat je bij een spaarhypotheek juist baat hebt bij een hogere rente. Een lineaire of annuïteitenhypotheek kan in de meeste gevallen meegenomen worden. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen. Bespreek vooral eerst met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je bent niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen. Als je niet tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af. 

Ontdek jouw mogelijkheden 

Ben je benieuwd of jouw hypotheek een verhuisregeling heeft? Vraag het aan je hypotheekadviseur. Veel hypotheeksoorten kun je dus in theorie meenemen als je doorstroomt naar een andere woning. In de praktijk kun je je oude hypotheekrente en rentevaste periode pas meenemen als je aan de voorwaarden van je geldverstrekker voldoet. Het is dus goed om – samen met je hypotheekadviseur – de mogelijkheden door te nemen. Maak vrijblijvend een afspraak met een vestiging bij jou in de buurt en ontdek de mogelijkheden.  

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback