Tiny House Movement: is het de hype waard?

Tiny House Movement: is het de hype waard?

De woningmarkt blijft ook dit jaar weer onder hevige druk staan. De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning ligt rond de 446 duizend euro. Daarnaast zijn er ruim 40 procent meer miljoenenwoningen bijgekomen in Nederland. Reden genoeg dus om te kijken naar alternatieven. Maar in hoeverre is een Tiny House, of te wel minihuis, een echte oplossing voor woningzoekenden? En wat kunnen we leren van deze nieuwe sociale beweging?

Wat is het?

De Tiny House Movement is een sociale beweging, ontstaan in de Verenigde Staten, waarin het wonen in kleine huizen wordt gepropageerd. Met een oppervlakte tussen de 15 en 50 m2, mag een huis bestempeld worden als ‘Tiny House’, het ideaalbeeld van minimalisme en duurzaamheid. Verder zijn Tiny Houses te verkrijgen in twee soorten: verplaatsbaar en niet-verplaatsbaar. Voor beide gevallen hebben de bewoners een Basis Registratie Personen (BRP) nodig op het adres waar het minihuis staat.

Veel mensen verwarren Tiny Houses nog wel eens met een woonwagen of recreatiewoning, maar dat is het niet. In Tiny Houses wordt permanent gewoond, waardoor de bewoner zelf ook nauw betrokken is bij het ontwerp en de bouw van zijn of haar huis. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten huizen en gaat het bij de Tiny House Movement ook om een bepaalde woonidentiteit. Hoe straal jij jouw persoonlijkheid uit via jouw woning?

Minimalistisch leven

Verhuizen naar een Tiny House vanuit een ‘normale’ woning kan best een grote stap zijn. In een Tiny House kun je namelijk veel minder spullen kwijt dan je misschien gewend bent. Ook als je nog starter bent, en daardoor nog niet veel (grote) meubels en spullen hebt, is het verstandig om in de oriënterende fase al eens door deze spullen heen te werken. Kijk eens kritisch naar wat jij écht dagelijks nodig hebt. Ook bij het ontwerpproces van een Tiny House moet je veel belangrijke keuzes maken omtrent de ruimte-indeling van jouw woning. Enige creativiteit komt hier dan ook goed van pas, want er is veel meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken! Denk bijvoorbeeld aan een gootsteen ter grootte van een snijplank, zodat je meer werkruimte hebt in de keuken, of een trap die tegelijkertijd dient als jouw kledingkast.

Duurzaamheid

Een kleiner huis betekent over het algemeen minder energieverbruik. In de koude wintermaanden hoef je maar een kleine ruimte te verwarmen in plaats van een gehele woning. Daarom een Tiny House ideaal voor mensen die hun ecologische afdruk willen verlagen. Dat begint vaak al bij de bouw van een Tiny House. Zo wordt er vaak voor materialen als hout gekozen om het huis te bouwen en kunnen verschillende isolatietechnieken verwerkt worden. Door op deze manier een Tiny House te bouwen, zullen ook jouw maandelijkse kosten aanzienlijk lager zijn dan bij een grote, niet-duurzame woning.

Hoe financier ik een Tiny House?

Toch wel een beetje de hamvraag van dit verhaal: wat kost zo’n Tiny House? En het antwoord daarop is vrij simpel, want je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om zelf het huisje te bouwen of het door anderen te laten bouwen naar jouw wensen. Een schatting van kosten zou daarom tussen de 25.000 en 100.000 euro liggen. Maar het kan ook een stuk duurder worden als je specifieke wensen hebt. Daarnaast verschilt het soms of je de grond, waar je je Tiny House opzet, moet kopen of mag huren. Er bestaat daarom niet één bedrag waar je rekening mee kan houden.

Een hypotheek voor een Tiny House afsluiten is niet heel gebruikelijk, maar is wel mogelijk. En daarom kun je het beste met jouw hypotheekadviseur bespreken welke kansen er voor jou zijn en welke stappen je moet ondernemen om tot de beste keuzes te komen. Maak daarom eens een afspraak met de Huis & Hypotheek vestiging bij jou in de buurt en laat je adviseren!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback