Profiteer van de hypotheekwijzigingen in 2020

Profiteer van de hypotheekwijzigingen in 2020

Knipper even met je ogen en het is alweer 2020. Waarbij een nieuw jaar nieuwe kansen met zich meebrengt, brengt een nieuw jaar ook veranderingen met zich mee binnen de hypotheekbranche. Profiteer van deze wijzigingen door snel verder te lezen over wat jij kan doen om geld te besparen op je hypotheek in het nieuwe jaar.

Profiteer van de hypotheekwijzigingen in 2020

NHG-kostengrens stijgt

Vanaf 1 januari 2020 stijgt de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 290.000,- naar € 310.000,-. Woningen waarbij energiebesparende maatregelen worden getroffen is de kostengrens nog hoger, namelijk € 328.600,-. Bij deze verandering komt wel kijken dat het vanaf 2020 niet langer mogelijk is om een hypotheek over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan € 310.000,-. Door te checken of jouw woning in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek, kan je profiteren van de garantie en kan je de huidige lage rente voor een lange tijd vastzetten. Daarnaast zullen de eenmalige kosten voor een NHG-hypotheek dalen van 0,9% naar 0,7%.

Slim je overwaarde benutten

Veel huizen blijven maar stijgen in hun waarde, grote kans dat jouw huis dat ook doet! Als je een risico-opslag op je hypotheek hebt, is het daarom handig om te checken bij jouw geldverstrekker of die verlaagd kan worden. Vaak moet je hiervoor zelf actie ondernemen, omdat niet alle geldverstrekkers dit uit zichzelf doen. Als je behoefte hebt aan extra financiële ruimte na je pensioendatum, dan zijn er verschillende verzilverhypotheken beschikbaar op de markt. Een deel van je overwaarde kan dan vrijgemaakt worden zonder dat je maandlasten stijgen. Ook kan je de financiering van een verbouwing nu voordelig regelen door het verhogen van je hypotheek of door het afsluiten van een persoonlijke lening. Dit kan bijvoorbeeld via Geldplan.

Beperking hypotheekrente, daling eigenwoningforfait

2020 is ook het jaar waarbij het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken versneld afgebouwd wordt met 3%. Het tarief zal dan dalen naar 46%. Om deze versnelde beperking te compenseren voor huiseigenaren, gaat het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.060.000,- omlaag met 0,05%. Het tarief voor het eigenwoningforfait voor deze woningen komt dan in 2020 uit op 0,6%. Bij het dalen van het eigenwoningforfait wordt de aftrek van de eigen woning wel hoger. Dat kan leiden tot hogere belastingteruggave.

Profiteren van laagste rente ooit

Ook in 2020 zal de lage hypotheekrente zich voortzetten en daar wil je natuurlijk van profiteren. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Je kunt verhuizen en een nieuwe hypotheek afsluiten, maar misschien wil je wel helemaal niet weg? Het openbreken van je rentevaste periode is dan misschien een optie voor jou. Bij een te hoge boete kan je namelijk nog nadenken over rentemiddeling. Een andere optie kan zijn dat je je aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïteitenhypotheek. Je lost dan direct je hypotheek af en profiteert van de huidige lage rente. Bij een spaarhypotheek is de lage rente minder gunstig voor je spaardeel. Je spaargeld groeit dan namelijk niet zo snel als je gehoopt had. Bij deze hypotheekvorm kan je overwegen om een extra storting te doen in je spaarpot.

Veranderingen subsidieregelingen

Wooneigenaren kunnen een subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen voor het verduurzamen van een woning. Als je na 15 augustus 2019 minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen hebt laten uitvoeren, kom je in aanmerking. Deze aanvraag kan ingediend worden tot en met 31 december 2020. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen via de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Let wel op dat er na 1 januari 2020 veranderingen gelden voor de ISDE. Lees hierover meer.

Laat je adviseren door jouw hypotheekadviseur hoe je verder kan profiteren van de hypotheekwijzigingen in 2020.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback