Overwaarde inzetten: hoe doe jij dat?

Overwaarde inzetten: hoe doe jij dat?

We zetten alle mogelijkheden voor je op een rij!

De kans is groot dat ook jouw woning flink meer waard is geworden de afgelopen tijd. Is de woningwaarde ondertussen hoger dan de lening die je hebt afgesloten? Dan heb je, zoals we dat noemen, overwaarde. Die extra waarde zit natuurlijk in de stenen. Toch kun je het op verschillende manieren gebruiken. Hoe? Lees even mee, we zetten jouw mogelijkheden op een rij:

Koop een nieuwe woning

Speel je met het idee om te verhuizen? Met de huidige, lage rente kan dit nog wel eens hét moment zijn om de volgende stap te nemen! Ondanks de hoge prijzen, kunnen veel huizenbezitters toch verhuizen dankzij de overwaarde op hun woning. 

Of dat ook voor jou geldt? Laat het een hypotheekadviseur voor je uitrekenen! Zo weet je jouw maximale hypotheek en dus ook wat jouw budget is, inclusief de overwaarde op jouw woning. Misschien kan er wel meer dan je in eerste instantie dacht!

Koop je een nieuwe woning en financier je die niet of deels niet met de gerealiseerde overwaarde? In dat geval mag je alleen de hypotheekrente aftrekken over de koopsom minus de overwaarde die je niet of deels niet hebt gebruikt voor de financiering van de nieuwe woning. Met het gevolg dat je minder geld terug krijgt aan het einde van het jaar. Dat noemen we de bijleenregeling: neem dat mee in je berekeningen!

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend

Verbouw of verduurzaam jouw woning

Of misschien blijf je gewoon nog lekker in je huidige huis wonen. Voor nu is dat fijn. Misschien zie je nog wel verbouwkansen, zoals een uitbouw in de woonkamer, nieuwe keuken plaatsen of duurzame maatregelen nemen. Interessant om te kijken of je met jouw overwaarde een (grote) verbouwing kunt financieren!

Heb je voldoende overwaarde? Dan kun je jouw hypotheek laten ophogen door over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten. Het vrijgekomen geld kun je vervolgens laten storten in een bouwdepot. Samen met onze adviseurs kijk je wat jou de meest aantrekkelijke optie is.

Huur een woning en neem geld op

Je kunt natuurlijk besluiten om je woning te verkopen en daarna te huren. Dan komt je overwaarde in één keer vrij en wordt het op jouw rekening gestort. Dat geld kun je uitgeven, sparen of beleggen: je bepaalt helemaal zelf wat je met het bedrag doet. Koop je binnen drie jaar toch nog een nieuw huis, dan geldt de bijleenregeling nog. Goed om daar rekening mee te houden!

Lagere risicoklasse: bespaar op je hypotheek

Heb je een groot onderpand, omdat jouw woning meer waard is dan de lening die erop rust? Dan loopt jouw bank een lager risico. Word je in een lagere risicoklasse geplaatst, dan krijg je als beloning een lager rentetarief. Met als gevolg lagere maandlasten!

Van de ene geldverstrekker krijg je automatisch een seintje als je hypotheek in een lagere risicoklasse komt. Sommige geldverstrekkers doen dat niet. Slim om even met een adviseur te kijken hoeveel je kunt besparen.

Sluit over en bespaar op je hypotheek

Er zijn ook mogelijkheden om jouw hypotheek naar een andere geldverstrekker of bij je huidige geldverstrekker over te sluiten. Je betaalt dan in veel gevallen wel een boeterente. Tegenover die boete staat mogelijk een lagere rente en ook een nieuwe looptijd. In sommige situaties houd je dan lagere lasten over. Belangrijk om je goed te laten adviseren!

Verzilverlening

Een ‘verzilverlening’ wordt door gemeenten aangeboden aan huiseigenaren om hun woning klaar te maken voor de toekomst. Zo kunnen zij lang(er) thuis blijven wonen, bijvoorbeeld dankzij een traplift of het drempelloos maken van de woning. Of ze nemen duurzame maatregelen en besparen zo (meer) energie! Bespreek de mogelijkheden samen met onze adviseurs.

Tweede hypotheek afsluiten

Heb je een hoge overwaarde? Misschien is een tweede hypotheek een goed idee. De overwaarde op je huis gebruik je dan als onderpand voor een nieuwe, losse lening. Dat geleende geld kun je naar wens besteden. Houd wel rekening met de maandelijkse lasten, want die moet je wel kunnen (en willen) dragen. Hoe hoog je maandlasten zouden worden? Dat rekenen onze adviseurs graag voor je uit! 

Neem je de totale huidige overwaarde als hypotheek op? Dan kan het zijn dat je eindigt met een restschuld als de verkoop van je huis tegenvalt. Dat is iets om rekening mee te houden. Natuurlijk kijken en denken onze adviseurs mee naar wat verstandig is, stel dat de markt over een aantal jaar krimpt.

Of neem een krediethypotheek

Wil je graag wat extra kunnen besteden? Dan kun je overwaarde omzetten in een krediethypotheek. Je sluit een doorlopend krediet af en kiest zelf hoeveel en wanneer je geld opneemt. Dat kan tot een vooraf afgesproken maximum bedrag. Je bent vrij om het te besteden zoals jij dat graag wilt, bijvoorbeeld door het te schenken aan je kinderen. Of gebruik het als extra budget tijdens de vakantie. Het kan allemaal! Je mag het krediet aflossen, maar dat is niet verplicht. Wat is jouw maximum krediet? Een van onze adviseurs rekent graag met je mee!

Overwaarde 5

Uitlenen via familiehypotheek

Een familiehypotheek kan interessant zijn als jouw kinderen (of kleinkinderen) wel wat financiële hulp kunnen gebruiken bij het financieren van hun huis. Bij zo’n hypotheek leen je een bedrag gebaseerd op de overwaarde van jouw huis. Dat leen je weer door aan je (klein)kinderen. Dat kan vaak tegen gunstige fiscale tarieven. Deze constructie is best complex, dus goed advies is heel belangrijk!

Schenking doen

In 2022 mag je tot zo’n € 100.000 belastingvrij schenken aan jouw (klein)kinderen, mits het (klein)kind niet ouder is dan 40 en het gebruikt wordt voor het kopen van een eigen woning. 

Schenken mag in 1 keer. Als je wilt, mag dat ook binnen twee of in drie jaar. Goed om te weten: jouw kind moet schenkingsaangifte doen bij de Belastingdienst. Wat het meest gunstig is voor jou en jouw (klein)kind(eren)? Een adviseur bij jou in de buurt kijkt graag mee!

Overwaarde inzetten?

Er is veel mogelijk als het gaat om het inzetten van je overwaarde. Wat past het best bij jouw situatie en jouw wensen, financiële draagkracht en toekomstplannen? Onze adviseurs denken en kijken graag met je mee. Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan met een adviseur bij jou in de buurt! 

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback