Overwaarde: hoe kun je dit benutten?

Overwaarde: hoe kun je dit benutten?

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Slecht nieuws voor huizenzoekers, maar goed nieuws voor woningbezitters. Je hebt te maken met overwaarde wanneer de waarde van je woning hoger ligt dan de resterende hypotheek. Door de forse stijging genieten veel woningbezitters van een overwaarde. Maar wat kun je ermee doen?

Overwaarde berekenen

We spreken van overwaarde als het verschil tussen de huidige marktwaarde van je woning en de hypotheek positief is. Is je huis bijvoorbeeld € 250.000 waard en je hypotheek op dat moment € 170.000, dan heb je € 80.000 aan overwaarde. De overwaarde op je woning kun je op meerdere manieren benutten, hoe? Dat vertellen we je graag!

Verhuizen

Is je oog op een ander huis gevallen? Of ben je op korte termijn van plan je huidige woning te verkopen en een ander huis te kopen? Dan is dit misschien wel hét moment om die droom werkelijkheid te maken. De overwaarde van je huidige woning gebruik je voor de aanschaf van je nieuwe woning. Doordat je de overwaarde meeneemt naar je nieuwe hypotheek is jouw nieuwe hypotheek minder hoog én het rentepercentage is lager. Door de overwaarde van je huidige woning te benutten bij je nieuwe woning, is de rente over je hypotheek onder voorwaarden volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Overwaarde benutten voor een verbouwing

Altijd al gedroomd van een uitbouw? Een luxe inloopkledingkast of een dakkapel om meer ruimte te creëren? Misschien kun jij jouw droom verbouwing realiseren door jouw overwaarde te benutten.

Woning verduurzamen met je overwaarde

Door je woning te verduurzamen geniet je van meer wooncomfort, minder gas- en energieverbruik en laat je een kleinere CO2-voetafdruk achter op onze aarde. Energiebesparende maatregelen kun je financieren door je overwaarde te gebruiken. Dit kan, net als bij een verbouwing, door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Verhuizen naar een huurwoning

Wil jij graag verhuizen naar een huurwoning? Dan komt jouw overwaarde vrij en kun je deze naar wens gebruiken. houd wel rekening met de bijleenregeling. Omdat je geen nieuwe woning hebt gekocht, blijft jouw eigenwoningreserve staan. Deze vervalt na drie jaar.

55+ met overwaarde

Sommige 55-plussers zien het niet zitten om met de huidige woningprijzen te verhuizen. Zij willen het liefst zolang mogelijk in hun oude vertrouwde woning blijven en waar nodig enkele aanpassingen aan de woning verrichten om zo lang mogelijk te genieten van hun eigen plekje. Veel 55-plussers hebben een overwaarde op hun woning en weten niet hoe ze dit kunnen benutten zonder ervoor te kiezen hun woning te verkopen. Een verzilver-, overwaarde- of opeethypotheek kan de ideale uitkomst zijn. Bij deze regeling sluit je als het ware een nieuwe hypotheek af en leen je de overwaarde, tot een bepaald bedrag, terug. Afhankelijk van de voorwaarden stort de geldverstrekker de lening in één keer of periodiek terug. Op deze manier neem je als het ware een voorschot op je overwaarde van je woning.

Haal het beste advies in huis

Er zijn meerdere mogelijkheden om je overwaarde te benutten. De onafhankelijke adviseurs van Huis & Hypotheek informeren je graag over de mogelijkheden die aansluiten op jouw wensen en behoeften, voor nu en bij jouw toekomstplannen. Ontdek de mogelijkheden en maak vrijblijvend een afspraak.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback