Oversluiten: doen of niet doen?

Oversluiten: doen of niet doen?

Door oversluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Op die manier zou je flink kunnen besparen op je maandlasten, zeker als je na het zetten van deze stap een stuk minder rente hoeft te betalen. En nu de historisch lage rentes je op dit moment nog om de oren vliegen, zou misschien ook jij snel hiervan willen profiteren. Maar voordat je deze keuze maakt, is het van belang om je goed te verdiepen in dit onderwerp. Lees snel verder!

Waarom zou ik oversluiten?

Oversluiten lijkt op dit moment een heuse trend in hypotheekland. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de actuele rentestand die veel huiseigenaren tot actie aanzet. Als jij namelijk nu met een nieuwe hypotheek de rente bijvoorbeeld voor twintig of dertig jaar zou vastzetten, ben je er zeker van dat je de komende twintig of dertig jaar deze lage rente betaalt. Ook als de rentes weer stijgen. Door op dit moment over te sluiten, kun je een stijging nog voor zijn en profiteren van lagere maandlasten.

Ook kun je oversluiten als je nog een beleggings- of een levenhypotheek hebt die minder oplevert dan je had gedacht. Of zoek je liever wat meer zekerheid? Dan kan bijvoorbeeld een annuïtaire hypotheek een alternatief zijn. Het is niet bij alle hypotheekvormen gunstig om over te sluiten, maar gelukkig kan een adviseur van Huis & Hypotheek je precies vertellen wanneer dit niet het geval zou zijn!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Met welke kosten krijg ik sowieso te maken?

De voornaamste reden om over te sluiten is om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Houd er wel rekening mee dat oversluiten kosten met zich mee brengt. Je verbreekt immers een contract met jouw geldverstrekker, nog voordat de rentevaste periode is afgelopen. Gelukkig kun je heel gemakkelijk zelf vooraf berekenen of oversluiten loont. Wij hebben namelijk een tool voor jou ontwikkeld die je daarbij helpt. Naast dat er kosten zijn waarvan de hoogte afhankelijk is van het moment dat je oversluit, zijn er ook vaste kosten die je moet betalen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

Taxatiekosten

Een nieuwe hypotheek betekent vaak een huis dat (opnieuw) getaxeerd moet worden. Dit wordt gedaan door een erkend taxateur die in de omgeving van jouw woning gevestigd is. De geldverstrekker wil namelijk weten hoeveel je huis waard is. De waarde van je woning heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, je risicoklasse en het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Bij sommige geldverstrekkers mag een recente WOZ-aanslag gebruikt worden om de waarde van jouw woning te bepalen. Dit kan vaak alleen als jouw hypotheek 60% lager is dan de WOZ-waarde. Anders kan een modelmatige taxatie een alternatief zijn.

Advies- en bemiddelingskosten

Door het lezen van dit artikel en het invullen van onze oversluittool, heb je al een aardige indicatie of oversluiten je voordeel oplevert. Voor een nauwkeurige berekening van jouw voordeel vraag je het beste advies aan een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur van Huis & Hypotheek helpt je graag en geeft een passend antwoord op al jouw vragen. Wil je weten wanneer je het beste kunt oversluiten, wat het jou oplevert en of er nog meer mogelijkheden zijn om te besparen op je hypotheek? Schroom dan niet om een afspraak te maken!

Kosten notaris

Vervolgens moet jouw nieuwe hypotheek gepasseerd worden bij een notaris. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Bij een notaris wordt een nieuwe hypotheekakte opgesteld en wordt jouw oude hypotheekakte uit het Kadaster gehaald. Daarnaast gaat een notaris na of alles financieel afgerond is. Als je voldoet aan alle voorwaarden, wordt tijdens een afspraak jouw nieuwe akte ondertekend en in het Kadaster geregistreerd. Vanaf dat moment behoor jij officieel tot de oversluiters!

Waarom betaal ik een oversluitboete?

Dan zijn we nu aangekomen bij de beruchte oversluitboete, officieel de rentevergoeding. Doordat je hebt besloten om te gaan oversluiten, ontvangt jouw geldverstrekker niet meer de rente die jij zou betalen over je hypotheek en loopt door het vervroegd aflossen rente-inkomsten mis. Met deze boete koop jij de hypotheekrente af en compenseer je de rentekosten die jij eigenlijk zou betalen tot de datum dat jouw rentevaste periode afgelopen zou zijn. Bij het bepalen van de oversluitboete, kijkt jouw geldverstrekker naar een aantal zaken:

  • De datum waarop jouw rentevaste periode afloopt (of de datum waarop jouw hypotheek afloopt)
  • De waarde van de woning waarop de hypotheek is gevestigd
  • Het huidige rentepercentage tegenover de actuele rentestand
  • De hypotheekschuld die jij nog open hebt staan
  • De aflosvorm

Je hebt bij het afkopen van jouw hypotheekrente twee keuzes: de boete zelf betalen met bijvoorbeeld spaargeld, of de boete meefinancieren in je nieuwe hypotheek. De boete zelf betalen levert waarschijnlijk het meeste voordeel op, ook al is de besparing in het begin minder zichtbaar dan bij een meegefinancierde boete. Als je jouw oversluitboete meefinanciert is je besparing minder groot. Dit komt doordat je bij de tweede optie ook weer rente betaalt over het meegefinancierde boetebedrag.

Wil ik oversluiten?

Ben je na het lezen van dit artikel er al over uit of je kunt en wilt oversluiten? En twijfel je misschien nog wat een hypotheekadviseur voor jou kan doen? Geen zorgen. Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt. Je adviseur vertelt je wat hij of zij voor jou kan betekenen bij deze overstap. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend!

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback