Overbieden: waar moet je rekening mee houden?

Overbieden: waar moet je rekening mee houden?

De tijd dat je als koper rustig de tijd kon nemen om een huis een aantal keer te bezichtigen en een bod onder de vraagprijs uit kon brengen, is verleden tijd. In de Randstad is overbieden al langer eerder regel dan uitzondering. Toch is voorzichtigheid geboden, want overbieden brengt serieuze financiële risico’s met zich mee. Er zijn vijf factoren waar je rekening mee moet houden:

1. Zet nooit je maximale budget in

Vanaf 1 januari 2018 mag je 100 procent van de waarde van een woning lenen. Dat houdt in dat je de rest, denk aan de overdrachtsbelasting en de kosten voor taxatie, notaris en advies, uit eigen middelen moet kunnen betalen. Zet dus nooit je maximale budget in als je gaat (over)bieden. Reserveer geld voor de verhuizing, inrichting, onvoorziene uitgaven en een eventuele verbouwing. Laat je een andere koopwoning achter? Dan heb je misschien ook een tijd te maken met dubbele woonlasten en overwaarde of juist een restschuld.

2. Check of de vraagprijs realistisch is

Je mag dus 100 procent van de woningwaarde lenen. Dat is niet altijd de vraagprijs. Op de huidige woningmarkt ligt de vraagprijs vaak hoger dan de eigenlijke waarde van het huis. Check dus hoe realistisch de vraagprijs is. Bij het Kadaster kun je nagaan wat er voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt is betaald. In een krappe woningmarkt is het ook slim om een aankoopmakelaar in te schakelen.

3. Laat de woning taxeren

Als je een huis koopt, wil de geldverstrekker weten wat de woning waard is. Een taxatie van de woning is verplicht. In het taxatierapport wordt de marktwaarde van de woning vermeld. De maximale hypotheek die jij kan krijgen, is niet alleen gebaseerd op je inkomen, maar ook op de waarde van je woning. Als er veel overboden wordt, kan het zijn dat de marktwaarde van een huis en de overeengekomen verkoopprijs uit elkaar liggen. Het bedrag dat je overbiedt, moet je zelf betalen.

4. Denk aan de ontbindende voorwaarden

Bij het kopen van een huis, teken je een voorlopig koopcontract. Voorlopig klinkt vrijblijvend maar het tegendeel is waar. Na tekenen heb je drie werkdagen bedenktijd. Daarna ben je gebonden aan het contract tenzij je het rond krijgen van de financiering als ontbindende factor hebt laten opnemen. Een andere belangrijke ontbindende voorwaarde is die van veel achterstallig onderhoud. Zeker bij oudere woningen is het verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Doe je dit niet en krijg je de financiering van jouw droomhuis niet rond, dan moet je in de meeste gevallen een boete betalen. Maar ook daar hebben we bij Huis & Hypotheek een oplossing voor: Bieden met Zekerheid.

Bieden met Zekerheid

Dankzij Bieden met Zekerheid breng je een bod uit zonder voorbehoud van financiering en zonder financieel risico voor jou. Via Huis & Hypotheek sluit je een verzekering af en ontvang je een Bieden met Zekerheid certificaat. Mocht je de financiering dan toch niet rondkrijgen, betaalt de verzekeraar de boete. 

Meer informatie over Bieden met Zekerheid
Bieden met Zekerheid

5. Wees realistisch over de toekomst

Verwacht je dat de woningwaarde in de toekomst zal stijgen? Bedenk dat de huizenmarkt aan golfbewegingen onderhevig is. Het kan zijn dat de beoogde overwaarde niet (of voorlopig niet) gerealiseerd wordt. In de praktijk blijkt ook dat huizenbezitters vrijwel nooit hun hele leven lang in hetzelfde huis blijven wonen, waardoor ze niet in alle gevallen zullen profiteren van de overwaarde. Bedenk van te voren daarom goed hoe lang je in de nieuwe woning wil blijven wonen.

Wil je goed voorbereid op huizenjacht?

Overleg dan eerst met een onafhankelijk financieel adviseur van Huis & Hypotheek hoe je op een verantwoorde manier op zoek kan gaan naar je nieuwe woning. We helpen je graag!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback