De nieuwe WOZ-waarde: waar moet je rekening mee houden?

De nieuwe WOZ-waarde: waar moet je rekening mee houden?

Hogere WOZ én nieuwe rekenmethode

Als woningeigenaar ontvang je binnenkort, net als ieder jaar, een nieuwe WOZ-beschikking. De waarden stijgen dit jaar opnieuw flink: gemiddeld met 8,5%, aldus De Vastelastenbond. Hoewel dat hogere lasten betekent, haal je er mogelijk ook hypotheekvoordelen uit! Nieuw dit jaar is de rekenmethode: deze wijzigt in 250 gemeenten. Het is dus belangrijk om je WOZ-beschikking goed te controleren en op tijd bezwaar te maken als er iets niet klopt. Lees in dit blog waar je op moet letten.

WOZ-beschikking: basis voor heffingen en belastingen

Aan het begin van ieder jaar ontvangt elke huiseigenaar een beschikking van de gemeente met de geschatte marktwaarde van zijn of haar woning. Die waarde is gebaseerd op de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond 1 januari van vorig jaar. De WOZ-beschikking die je dit jaar krijgt, is dus gebaseerd op de waarden rond 1 januari 2021.

De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor het berekenen van onder andere riool- en afvalstoffenheffing, waterschapslasten, onroerendezaakbelasting, erf- en schenkbelasting (bijvoorbeeld de belasting die je betaalt over een huis uit nalatenschap) en het eigenwoningforfait (het bedrag dat De Belastingdienst bij je inkomen optelt wanneer je een woning bezit).

Hoe hoger jouw WOZ-waarde, hoe hoger dus deze heffingen en belastingen. Daarom is het belangrijk dat de WOZ-beschikking juist is, zodat je niet te veel (of te weinig) betaalt.

Nieuwe rekenmethode voor de WOZ: oppervlakte in plaats van inhoud

Waar voorheen jouw WOZ-waarde op basis van de inhoud van je appartement of huis werd berekend, zijn alle gemeenten vanaf 1 januari 2022 verplicht om te rekenen met de oppervlakte. Voor 250 gemeenten is deze methode nieuw, alle andere gemeenten in Nederland werkten er al mee. Door te rekenen met gebruiksoppervlakte in plaats van inhoud, moet de WOZ-waarde nauwkeuriger worden.

Goed om te weten: er spelen ook andere zaken mee bij het opstellen van de WOZ-beschikking. Denk daarbij aan de ligging van je huis, hoeveel vraag er naar woningen in jouw buurt is en de verkoopcijfers van woningen in jouw buurt rond de peildatum 1 januari vorig jaar.

Reken op een hogere WOZ-waarde

Dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Naar verwachting stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 8,5%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.

In sommige gevallen zal de nieuwe rekenmethode de WOZ-waarde anders laten uitvallen, in de meeste gevallen zal het geen verschil maken. Gebruikt jouw gemeente dit jaar de nieuwe methode voor het eerst en zie je een grote wijziging qua waarde ten opzichte van vorig jaar? Dan is het verstandig om contact te zoeken met jouw gemeente om te zien waar dit aan ligt en of er iets gecorrigeerd moet worden.

Zet de stijgende waarde van je huis slim in!

Waar een hogere WOZ-waarde hogere heffingen en belastingen als gevolg heeft, kan het ook zorgen voor interessante mogelijkheden. We zetten drie kansen op een rij:

1. Je woning verkopen

Als je overweegt je huis te verkopen, dan vormt een hogere WOZ-waarde een aanleiding om een hogere prijs te vragen. Natuurlijk bepaal je samen met je makelaar de verkoopstrategie, maar WOZ-waarden en vraagprijzen hangen met elkaar samen.

2. Besparen op je hypotheek

Sluit je een hypotheek af, dan vormt je woning het onderpand voor de lening. Als je woning meer waard wordt, dan wordt het onderpand steeds groter en het risico voor jouw geldverstrekker daarmee steeds lager. Dit is een aanleiding voor geldverstrekkers om een lagere rente te vragen. Voor jou betekent dit mogelijk lagere maandlasten! 

Sommige geldverstrekkers sturen je hier automatisch bericht over. In andere gevallen moet je zelf een verzoek indienen om in een lagere risico-klasse te worden geplaatst. Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je hierbij te helpen!

3. Je overwaarde inzetten of opnemen

Is de waarde van je woning hoger dan de lening die er op rust? Dan spreken we van ‘overwaarde’. Dat kan aanleiding zijn om je hypotheek over te sluiten tegen gunstigere tarieven en maandlasten, maar overwaarde kan meer mogelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld je overwaarde gebruiken om eindelijk die verbouwing te realiseren of je woning te isoleren. Ook hiervoor staan onze hypotheekadviseurs klaar om over mee te denken!

Niet eens met je WOZ-waarde? Maak op tijd bezwaar! 

Kijk goed of de WOZ-beschikking correct is. Enkele punten om goed te controleren:

  • Kloppen alle genoteerde gegevens, bijvoorbeeld de vierkante meters gebruiksruimte?
  • Is de staat van het huis juist opgenomen?
  • Wordt er rekening gehouden met “belemmerende omgevingsfactoren” zoals geluidsoverlast?
  • Is het energielabel goed ingeschat?
  • Staan geplande herstelwerkzaamheden, zoals asbestverwijdering of reparatie aan scheuren in muren vernoemd?

Je hebt zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking als je het niet eens bent met de waarde. Bezwaar maken, kun je zelf doen of je kunt een externe partij inschakelen om dit voor je uit handen te nemen. 

De wijze van bezwaar maken verschilt per gemeente. Zorg dus dat je je goed via je gemeente informeert over de regels daarover. Houd er rekening mee dat de gemeente jouw bezwaar kan afwijzen. In dat geval moet je via de rechter tegen de afwijzing in beroep.

Haal het beste advies in huis

Er zijn meerdere manieren om jouw hogere WOZ-waarde in jouw voordeel in te zetten. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Ontdek de mogelijkheden en maak een vrijblijvende afspraak!

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback