Krapte op de woningmarkt in cijfers; wat houdt het écht in?

Krapte op de woningmarkt in cijfers; wat houdt het écht in?

Forse prijsstijgingen en grote krapte op de woningmarkt, het zijn thema’s die een groot deel van de Nederlandse woningeigenaren bezig houdt. Zeker in 2021, want het aanbod te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad is nog niet eerder zo laag geweest als in het tweede kwartaal van dit jaar. Hoe gaat deze crisis zich voortzetten en is er nog licht aan het einde van de tunnel? De adviseurs van Huis & Hypotheek staan voor jou klaar met deze vragen.

Aanbod koopwoningen

Het aanbod van Nederlandse koopwoningen op de markt van nieuwbouwwoningen en in de bestaande woningvoorraad is al enige tijd aan het afnemen. Naast dat dit een lastige positie creëert voor starters, bemoeilijkt dit ook de doorstroming vanuit de bestaande koopwoningen. Veel woning-eigenaren stellen eventuele verhuisplannen uit of zetten deze om in plannen voor een verbouwing. Het te koop staand aanbod van bestaande koopwoningen wordt daardoor steeds kleiner en bedraagt het aanbod in het tweede kwartaal van 2021 nog maar 40% van het aanbod van voor de kredietcrisis in 2008.

Koopprijzen blijven stijgen

Naast een enorme krapte op de woningmarkt qua woningaanbod, blijft in 2021 de koopprijsstijging zich nog altijd doorzetten in het tweede kwartaal. Volgens de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) is de koopprijs met zo’n 19.9% gestegen ten opzichte van een geleden. Ruim 60% van de woningen is boven de vraagprijs verkocht en gemiddeld genomen is er zo’n 8.2% meer betaald dan de vraagprijs. Deze prijsontwikkeling gaat evenwel nog wel gepaard met de inkomensontwikkeling, een toenemend eigen vermogen van huishoudens, de historisch lage hypotheekrente, de verruimde criteria voor hypotheekverstrekking en door een in de laatste twee jaar weer oplopend aandeel aflossingsvrije hypotheken. Ondanks de prijsstijging, is de verhouding tussen woonlasten en inkomen van recente woningkopers gemiddeld genomen nog steeds gunstig.

Een nieuwe plek

Om toch het gevoel te kunnen krijgen van een ‘nieuwe start’, zou je ook kunnen overwegen om jouw woning te verbouwen. Hierdoor stijgt vaak nog eens de waarde van jouw woning! Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor een verbouwing, denk aan het verhogen van je bestaande hypotheek, door een tweede hypotheek op te nemen of door middel van een lening (doorlopend- of WOZ-krediet).

Wacht niet langer op advies

De jarenlange ervaring van de adviseurs van Huis & Hypotheek maakt dat zij jouw persoonlijke situatie ook echt begrijpen en daar een passend advies voor kunnen geven. Wacht daarom niet langer met het maken van een afspraak om achter jouw mogelijkheden in deze krappe markt te komen en daarop in te kunnen spelen. Een eerste afspraak is altijd op rekening van de vestiging bij jou in de buurt.

Maak een afspraak!

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback