Kopen van een nieuwbouwhuis – Hoe werkt het?
Gepubliceerd:
Ben je van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het goed om te weten dat de aankoop en financiering anders werkt dan bij een bestaand huis. In dit artikel vertellen we je in 5 stappen hoe het kopen van een nieuwbouwhuis werkt en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning.
Stap 1: Je financiële situatie in kaart brengen
Het eerste verschil tussen nieuwbouw en een bestaand huis is dat een nieuwbouwwoning bijna altijd een vaste verkoopprijs heeft. Dit betekent dat je alleen in aanmerking komt voor de woning als de aankoopprijs past binnen je budget. Daarom moet je allereerst je financiële situatie in kaart brengen om je maximale hypotheek te berekenen.
Laat je liever een adviseur meekijken?
Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek maakt een hypotheekadviseur een precieze berekening van je maximale hypotheek, op basis van jouw persoonlijke situatie. Maak vandaag nog een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.
Stap 2: Inschrijven
Past je budget binnen de verkoopprijs? Dan kun je je inschrijven op de woning. Eenmaal ingeschreven is het even afwachten en wordt er in de meeste gevallen op basis van een loting bepaald wie het huis krijgt. Word je ingeloot? Dan teken je het koopcontract onder voorbehoud en is het huis van jou!
Stap 3: Hypotheek afsluiten
Zodra de koopovereenkomst getekend is, is het tijd om je hypotheek in orde te maken. Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. In tegenstelling tot een bestaand huis krijg je hierdoor niet te maken met kosten koper. Je betaalt daardoor geen overdrachtsbelasting en notaris- en kadasterkosten zijn al bij de prijs inbegrepen. De enige extra kosten die je nog hebt voor de aankoop van de woning zijn de financieringskosten.
Op zoek naar hypotheekadvies voor een nieuwbouwhuis?
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is altijd gratis.
Stap 4: Start van de bouw
Als je hypotheek rond is, wordt het geld dat je leent in een bouwdepot gestort. Vanuit dit nieuwbouwdepot betaal je in termijnen voor de bouw van het huis. Dit is ook het moment dat je begint met het aflossen van je hypotheek. Hiervoor betaal je maandelijks aflossing en hypotheekrente. Aan de andere kant krijg je over het bedrag wat in je nieuwbouwdepot staat depotrente.
Naarmate de bouw vordert, wordt je nieuwbouwdepot steeds leger en ontvang je dus steeds minder rente, terwijl je hypotheekrente gelijk blijft. Het verschil tussen de depotrente die je ontvangt en de hypotheekrente die je betaalt, wordt hierdoor steeds groter en dit noem je renteverlies. Vaak is dit de grootste post qua financieringskosten bij het kopen van een nieuwbouwhuis.
Is de bouw al gestart?
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een nieuwbouwwoning koopt die al in aanbouw is. In dat geval zijn er al bouwtermijnen vervallen en moet je, tegelijkertijd met het betalen van de grondprijs, ook eerst de vervallen bouwtermijnen én een financieringsvergoeding voor de bouwer betalen. Hierdoor betaal je voor een nieuwbouwwoning in aanbouw dus meer, dan wanneer je het huis had gekocht voor de eerste steen gelegd was. Daar staat dan wel weer tegenover dat je minder hypotheekrente betaalt tijdens de bouw, omdat de bouwperiode korter is. Koop je het huis pas nadat de bouw helemaal klaar is? Dan zijn alle termijnen en kosten al in de koopsom opgenomen.
Goed om te weten: Om dubbele woonlasten tijdens de bouwperiode te voorkomen, kan je de hypotheekrente meefinancieren in je totale hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je er alles over vertellen.
Stap 5: Je huis inrichten
Vaak heb je voor een nieuwbouwwoning redelijk veel zeggenschap over de inrichting van het huis. De aannemer heeft een lijst met extra opties die je kunt kiezen, zoals een super-de-luxe badkamer, een marmeren keukenblad en extra stopcontacten. Afhankelijk van je eigen wensen (en natuurlijk van je budget) kun je zelf bepalen of je dit meerwerk wel of niet wil. Kies je voor meerwerk? Dan kun je dat meefinancieren in je hypotheek.
Daarnaast kun je ook kiezen voor minderwerk. Er zijn misschien wel ‘standaard’ inbegrepen zaken die jij eigenlijk helemaal niet nodig hebt of niet mooi vindt. Dan kies je ervoor om dat niet te doen en bespaar je juist weer.
Advies over het kopen van een nieuwbouwhuis?
Het is je vast duidelijk geworden: als je een nieuwbouwhuis koopt is het belangrijk van tevoren goed te weten wat je te wachten staat en wat je mogelijkheden zijn. Onze hypotheekadviseurs helpen je daar graag bij. Maak vandaag nog een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek wat we voor je kunnen doen.