Kan ik mijn auto zomaar zonder risico uitlenen?

Kan ik mijn auto zomaar zonder risico uitlenen?

Verschillende scenario’s kunnen zich voordoen waarin jij jouw auto uitleent aan anderen. Denk aan een lange rit naar het buitenland, waarin jij en jouw vriendin regelmatig van stoel verwisselen. Of er moet iets opgehaald worden in de stad en jouw partner doet dat graag even voor je. Het is een kleine moeite, maar niet geheel zonder risico’s. Door op deze risico’s voorbereid te zijn, kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan. De adviseurs van Huis & Hypotheek adviseren jou daar graag over.

Maak afspraken over de kosten

Wist je dat ruim de helft van de Nederlandse auto-leners niet op de hoogte is van hoe de verzekering geregeld is als er schade ontstaat? Hoewel de gemaakte schade gewoon gedekt wordt door de autoverzekering, is de bijbehorende premiestijging voor de eigenaar. Wat uit onderzoek blijkt is dat deze kosten tot wel 290 euro per jaar kunnen oplopen voor de auto-uitlener! Het claimen van schade kost je namelijk altijd vijf schadevrije jaren. Verzekeraars hanteren hierbij een maximum van vijftien schadevrije jaren. Dus rijd je langer dan vijftien jaar zonder ongelukken, dan ga je bij schade toch vijf jaar achteruit. En hoe lager je in de schadevrije jaren zit, hoe meer premie je moet betalen.

Maak daarom altijd voor het uitlenen van jouw auto, goede afspraken hierover. In sommige gevallen kan het door deze premieverhoging, verstandiger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van deze te claimen. Ga altijd eerst na bij schadeherstelbedrijven wat deze kosten zullen zijn, zodat je een vergelijking kan maken.

Regel verzekering inzittenden

Hoewel er nog vaak gedacht wordt dat de bestuurder verzekerd moet zijn – is een autoverzekering niet persoonsgebonden, maar afgesloten op jouw kenteken. Een bestuurder van een auto is daarom bij een aanrijding zelf niet verzekerd vanuit de basisdekking van een autoverzekering. Het is daarom voor jezelf en voor andere inzittenden verstandig om een extra verzekering hiervoor af te sluiten.

Check of je de juiste dekking hebt

Voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat, kun je altijd even checken bij jouw verzekeraar of jouw gekozen dekking nog past bij jouw huidige situatie. Deze kun je dan eventueel wijzigingen. Leen jij jouw auto uit aan bijvoorbeeld een familielid of vriend voor een hele vakantie? Geef dit dan sowieso door aan je verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan het risico en wijzigt, zo nodig, de premie.

De adviseurs van Huis & Hypotheek helpen jou graag met het vergelijken van verschillende verzekeraars, om erachter te komen of je niet teveel betaalt.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback