Wijzigingen woningmarkt per 1 januari 2021
Gepubliceerd: ‐ Update:
Zeg starters en huiseigenaren, hebben jullie goed opgelet met Prinsjesdag? Inderdaad geen gouden koets dit jaar, maar de wijzigingen die voorgesteld zijn door het kabinet, zijn er door alle omstandigheden niet minder om geworden. Twee belangrijke wetsvoorstellen voor de woningmarkt lichten wij graag aan jou toe: de overdrachtsbelasting en de verduurzaming van je woning. Wat gaat dit waarschijnlijk voor jou per 1 januari 2021 betekenen?
0% overdrachtsbelasting
Het kabinet wil dat starters een eerlijkere kans krijgen op de woningmarkt en stellen voor dat vanaf januari 2021 zij eenmalig een vrijstelling krijgen voor het betalen van de overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning. Zo zouden starters makkelijker een woning moeten kunnen kopen en zijn de kosten koper beter af te betalen. Maar hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
- De vrijstelling geldt voor starters die een woning kopen en minstens 18 jaar en jonger dan 35 jaar zijn;
- De woning wordt gekocht door een particulier (dus niet zakelijk);
- De woning wordt het hoofdverblijf van de starter. Dit moet schriftelijk verklaard worden bij de notaris;
- Er is nog niet eerder gebruik gemaakt van de desbetreffende vrijstelling.
Ook kun je als doorstromer onder de 35 jaar gebruik maken van de vrijstelling en betaal je dus 0% overdrachtsbelasting. Voor andere groepen wordt de overdrachtsbelasting juist verhoogd. Val je buiten bovenstaande voorwaarden en koop je bijvoorbeeld een woning om die vervolgens te verhuren, dan betaal je 8% overdrachtsbelasting in plaats van 2%. Deze verhoging geldt ook voor ouders die een woning kopen voor hun kinderen. Koop je met z’n tweeën een woning en is de één ouder dan 35 jaar en de ander jonger? Dan betaal je over de helft van het aanschafsbedrag van de woning 2% overdrachtsbelasting (als het huis op de naam van jullie beiden komt te staan).
Omdat de algemene politieke beschouwingen nog zaken kunnen wijzigingen binnen het wetsvoorstel, staat echter nog niets definitief vast.
Subsidiepotten lager
De kabinetsplannen zijn ook gericht op verduurzaming van jouw woning dit jaar. De tijdelijk verhoogde subsidie voor isolatie vervalt per 31 december 2020 en de subsidiepotten ‘isolatie’ en ‘duurzame verwarming’ worden samengevoegd. Hierdoor wordt het volledige bedrag aan subsidie lager en is het verstandig om zo vroeg mogelijk in het jaar, of zelfs nog dit jaar, te investeren in een duurzamere woning. Andere maatregelen die per 1 januari 2021 ingevoerd worden zijn:
- De HR ketel en zonneboiler zijn vanaf 2021 niet meer te financieren via je hypotheek;
- De gasbelasting gaat omhoog, maar de energiebelasting omlaag;
- Een energielabel registreren wordt duurder;
- De subsidie op kleine energiebesparende maatregelen wordt aangevuld.
Huis & Hypotheek biedt inzicht
De adviseurs van Huis & Hypotheek leggen je graag uit wat de kabinetsplannen voor jouw situatie kunnen betekenen. Als je dus vragen hebt hierover, maak dan gerust een afspraak om erachter te komen waar jij financieel gezien aan toe bent.
Het eerste gesprek is altijd gratis