Zo verlaag je jouw maandelijkse woonlasten

Zo verlaag je jouw maandelijkse woonlasten

Hoewel je blij bent met een dak boven je hoofd zullen jouw maandelijkse (woon)lasten hoogstwaarschijnlijk gestegen zijn. In deze ‘crisistijd’ kan het voor sommige huishoudens prettig en zelfs noodzakelijk zijn om te bezuinigen. Benieuwd hoe jij grip kunt krijgen op de stijgende prijzen? In dit blog lees je hoe je in drie stappen je maandelijkse woonlasten kunt verlagen.

Stap 1: hypotheeklasten verlagen

Ben jij in het bezit van een koopwoning, dan is je hypotheek waarschijnlijk één van de grootste kostenposten. Er zijn verschillende manieren hoe je kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten.

Lagere hypotheekrente door gestegen woningwaarde

Hypotheekrente is in de meeste gevallen opgebouwd uit twee delen: een basisrente en een risico-opslag (renteopslag). Die renteopslag wordt door de hypotheekverstrekkers gerekend als je hypotheek relatief hoog is ten opzichte van je woningwaarde. Hoe hoger je hypotheek lening ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de renteopslag. De renteopslag kan oplopen tot 0,5% en in sommige gevallen zelfs 1.0%. Als je woning in waarde is gestegen of je in de tussentijd meer hypotheekschuld hebt afgelost, verlaag je het risico en kan jouw renteopslag in sommige gevallen omlaag. Hierdoor kan je al eenvoudig besparen op je maandelijkse hypotheeklasten.  

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan betaal je waarschijnlijk geen renteopslag.

Lagere hypotheeklasten door extra aflossen

Door extra af te lossen verlaag je je openstaande schuld, waardoor je minder rente hoeft te betalen. Hier verlaag je direct je maandlasten mee. Om extra te kunnen aflossen heb je wel voldoende spaargeld nodig. Houd altijd rekening met onvoorziene kosten. Verwacht je dat je in de toekomst jouw spaargeld nodig hebt? Dan is het niet verstandig om extra af te lossen.

Lagere rente door oversluiten

Heb je een hypotheek met een hoge rente en duurt het nog enige tijd voordat de rentevaste periode is afgelopen? Misschien kun je veel geld besparen door jouw hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Het oversluiten van jouw hypotheek kost geld (taxatie- en notariskosten) en je betaalt een boeterente voor het vroegtijdig oversluiten van je hypotheek. In sommige gevallen is het alsnog gunstig om over te sluiten. Vraag aan jouw adviseur van Huis & Hypotheek of oversluiten een gunstige keuze is.

Stap 2: je verzekeringen onder de loep nemen

Controleer jij jaarlijks of jouw verzekeringen ergens anders goedkoper aangeboden worden? De meeste mensen sluiten eenmalig hun verzekering af en kijken hier vervolgens niet meer naar. Het is raadzaam om jaarlijks jouw verzekeringen onder de loep te nemen om te kijken of andere aanbieders wellicht dezelfde verzekering met dezelfde voorwaarden goedkoper aanbieden. Je kunt ook het persoonlijk budgetadvies bij Nibud doen. Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies is een tool die laat zien waar je geld blijft en hoeveel geld je uitgeeft ten opzichte van het gemiddelde.

Stap 3: besparen op je energiekosten

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Als je een vast contract hebt merk je hier nog niet zoveel van, maar voor iedereen met een flexibel contract is het toch wel even slikken. Je kunt met zowel kleine als grote maatregelen al flink besparen.

Minder verbruiken

Door op de kleine aanpassingen te letten, kun je per maand toch flink besparen, en dat zie je terug in je portemonnee. Wij hebben hier enkele tips voor je samengesteld om maandelijks te kunnen besparen op je verbruik:

  • Zet alleen je lichten aan als je in de kamer bent.
  • Wanneer je apparaten aan vervanging toe zijn, koop dan alleen producten met een A+++ energielabel.
  • Douche korter, koop desnoods een timer die je kunt gebruiken tijdens het douchen
  • Zet je wasmachine en vaatwasser op de eco-stand.
  • Houd de warmte vast in de gewenste ruimte en sluit overige deuren goed.
  • Gebruik tochtbanden om eventuele kieren te vullen.
  • Zet apparaten altijd volledig uit en laat deze niet in de stand-by modus staan.
  • Was alleen met een volle trommel.

Energie besparen in huis

Door grotere maatregelen te ondernemen kun je nog meer energie besparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je woning volledig (of gedeeltelijk) te isoleren, HR++ glas te nemen of wellicht zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Dit zijn grote maatregelen die je geld kosten, maar deze maatregelen verdienen zich vanzelf terug en zorgen ervoor dat je uiteindelijke verbruik aanzienlijk omlaag gaat. Om een duurzame verbouwing te realiseren kun je je hypotheek verhogen. Op deze manier kun je zonder dat je je spaargeld hoeft in te zetten tóch je woning verduurzamen.

De adviseur die voor jou klaar staat

Bij Huis & Hypotheek staan onze adviseurs klaar om jou te adviseren over de mogelijkheden. Wil jij graag besparen op je maandlasten maar weet je niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? Maak vrijblijvend een afspraak en wij vertellen het je graag.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback