Let je op met jouw aflossingsvrije hypotheek?

Let je op met jouw aflossingsvrije hypotheek?

Hoewel de aflossingsvrije hypotheek jarenlang een erg populaire keuze was onder huizenkopers, zijn er sinds 2013 een aantal voorwaarden veranderd die deze hypotheekvorm minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Mocht jij in het bezit zijn van deze hypotheekvorm of overwegen deze af te sluiten, kan het geen kwaad om eens na te gaan waar jij op dit moment financieel staat en wat jouw verdere mogelijkheden zijn. Wij kunnen je daarbij helpen!

Betalingsproblemen

De naam verklapt het al enigszins, maar bij de aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om het geleende bedrag per maand af te lossen en betaal je alleen de bijbehorende rente. Aan het einde van de looptijd moet je uiteindelijk de schuld terugbetalen, maar je kunt afhankelijk van het beleid van de betreffende geldverstrekker ook verlengen. Het is dus verstandig dat je goed uitzoekt of je de hypotheek tijdens en na de looptijd kunt blijven betalen. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Onze hypotheekadviseurs helpen je om eventuele betalingsproblemen te voorkomen door samen met jou inzichtelijk te maken hoeveel geld jij bijvoorbeeld per maand nog apart moet zetten of welke alternatieve hypotheekvorm beter bij jou zou kunnen passen. Je kunt daarom heel gemakkelijk een telefonische check doen met een Huis & Hypotheek adviseur bij jou in de buurt. Hij of zij vertelt jou in 30 minuten of deze hypotheekvorm nog bij jouw toekomst past en hoe jij jouw verdere kansen kan benutten! 

Doe de telefonische check!

De enige hypotheekvorm waarmee je met een nieuw af te sluiten hypotheek nog recht hebt op renteaftrek, is annuïtair of lineair. Voor de aflossingsvrije hypotheek die afgesloten is vóór 2013 zijn er nog wel uitzonderingen.

Marktwaarde en hogere rente

Het is nog wel eens een misverstand dat de aflossingsvrije hypotheek helemaal niet meer wordt afgesloten. Dat is namelijk niet zo. Maar tegenwoordig geldt wel de regel dat je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij kunt lenen. Deze regeling geldt ook als je jouw aflossingsvrije hypotheek meeverhuist naar een nieuwe woning. Veel geldverstrekkers vragen bij een aflossingsvrije hypotheek een hogere rente dan bij annuïteiten.

Oversluiten

Veel huiseigenaren waren je waarschijnlijk al voor, want oversluiten is op dit moment een heuse trend in hypotheekland. Bij oversluiten zet je jouw oude hypotheek meestal in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Omdat de huizenmarkt volop in beweging is en de rentestanden nog steeds historisch laag zijn, is deze stap wellicht ook interessant voor jou als je in het bezit bent van een aflossingsvrije hypotheek. Maar houd er rekening mee dat oversluiten ook een aantal vragen met zich meebrengt: Weegt bijvoorbeeld de besparing op tegen de kosten die je maakt? En hanteert de nieuwe geldverstrekker ook betere voorwaarden? Door deze vragen samen met een hypotheekadviseur uit te werken, kom je er al snel achter of oversluiten ook voor jou loont. Gelukkig is een afspraak maken zo gedaan! 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback