Hypotheek 2023

Hypotheek 2023

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen

Ben jij woningzoekende of in het bezit van een koopwoning? In 2023 staan een aantal veranderingen gepland die mogelijk een grote impact kunnen hebben. Benieuwd hoe jij dit jaar nog gebruik kunt maken van de mogelijkheden? In dit blog vertellen wij jou over de belangrijkste veranderingen en hoe jij hier nu nog van kunt profiteren.

Jubelton belastingvrij schenken tot eind 2022

Vanaf 1 januari 2023 is het niet langer mogelijk een grote belastingvrije schenking te doen voor de aankoop van een eigen woning. Tot 31 december 2022 kunnen personen tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking van ruim een ton ontvangen. De zogenaamde ‘jubelton’ wordt in 2023 verlaagd van € 106.671 naar € 28.947 om in 2023 helemaal afgeschaft te worden.

Als je overweegt een jubelton te schenken, doe je er goed aan dit voor het einde van 2022 te doen. Heb je het volledige bedrag nog niet bij elkaar gespaard? Dan kun je in 2022 een (klein) gedeelte van het bedrag schenken. Vervolgens kun je dit bedrag in 2023 aanvullen tot € 106.671. Ook als jouw (klein) kind nog geen woning heeft gevonden, kun je in 2022 al schenken. Na de schenking heeft het (klein) kind twee jaar de tijd om het bedrag te besteden aan het aankopen of verbeteren van een eigen woning. Na deze twee jaar komt de schenking te vervallen.

In 2023 een hogere NHG-grens

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling die uitbetaalt wanneer je de hypotheek langere tijd niet kunt betalen of wanneer je buiten je schuld om in de problemen komt. Wanneer je de hypotheek niet kunt betalen staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de lening. In 2022 kun je een hypotheek met NHG krijgen, zodra je een woning koopt met een waarde van maximaal € 355.000. In 2023 gaat de NHG-grens omhoog naar € 405.000. Met energie besparende voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300.

Extra aflossen voor 2023

Als woningeigenaar kun je ervoor kiezen extra af te lossen op je hypotheek. Door extra af te lossen, los je je hypotheek sneller af (waardoor mogelijk je hypotheekrente ook omlaag gaat, afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning). Wil je extra aflossen op je hypotheek? Dan is het verstandig om dat vóór 2023 te doen in verband met de jaarlijkse afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Per 1 januari 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek verder beperkt tot een maximaal aftrekbedrag van 36,93%. Dit staat gelijk aan het lage tarief in box 1 van de inkomstenbelasting. Belastingplichtigen die rente en kosten aftrekken in de hoogste schijf, krijgen hierdoor te maken met een bijtelling van 12,57% over het bedrag dat zij in de hoogste schijf hebben afgetrokken.

Overdrachtsbelasting 2023

Als je grond, een woning of ander pand koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Als je na 1 januari 2023 een woning of bedrijfspand koopt als belegging, dan betaal je vanaf 1 januari 2023 10,4% overdrachtsbelasting. Het algemeen tarief staat in 2022 op 8%. Door de overdrachtsbelasting te verhogen, wil het kabinet de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven net zoals in 2022 2% overdrachtsbelasting betalen.

Vanaf 2023 subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel

Door je woning te verduurzamen, kun je flink besparen op je maandelijkse woonlasten, je wooncomfort vergroten, en/of bijdragen aan het milieu. Door je woning te isoleren, blijft de warmte beter en langer in je woning en hoef je veel minder te stoken. Hierdoor is het isoleren van je huis een effectieve maatregel. De landelijke subsidie voor isolatie (ISDE-subsidie) dekt in 2022 zo’n 30% van de kosten als je twee verschillende duurzame maatregelen treft.

Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je één isolatiemaatregel laat uitvoeren. De subsidie dekt gemiddeld 15% van de kosten. De subsidie kun je vanaf 1 januari aanvragen voor maatregelen die je na 2 april 2022 hebt laten uitvoeren. Voor deze subsidie geldt dat je de aanvraag kunt doen binnen een jaar nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Ga goed voorbereid het nieuwe jaar in

Wil je graag meer informatie ontvangen over de meest belangrijke veranderingen in 2023 en weten of deze invloed hebben op jouw persoonlijke situatie? De onafhankelijke adviseurs van Huis & Hypotheek informeren je graag over de mogelijkheden die aansluiten op jouw wensen en behoeften, voor nu en voor de toekomst. Ontdek de mogelijkheden en maak vrijblijvend een afspraak.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback