Hier moet je op letten bij het kopen van een ander huis
Gepubliceerd:
Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Groter, kleiner, in de stad of midden in de natuur? Onze woonwensen en woonbehoeften veranderen door de tijd heen. Gemiddeld verhuizen Nederlanders zeven keer in hun leven. In deze blog lees je waar je op moet je letten bij het kopen van een ander huis.
Woonwensen in kaart brengen
Als je opzoek gaat naar een nieuwe woning is het belangrijk om na te gaan wat jij belangrijk vindt bij het kopen van een nieuwe woning. Hoeveel slaapkamers moet het huis hebben en zit er een basisschool op loopafstand? Of vind je het misschien belangrijk dat er een goede connectie met het openbaar vervoer is? Wil je een huis dat klaar is of vind je zelf leuk om zelf te gaan klussen? Zet al jouw wensen en eisen op een rijtje, zodat je doelgericht kunt gaan zoeken.
Maximale hypotheek berekenen
Als je een ander huis op het oog hebt, wil je natuurlijk weten of je het huis ook kunt betalen. Onze handige rekentool helpt je om een berekening te maken van jouw maximale hypotheek en geeft inzicht in jouw nieuwe maandlasten. Houd er rekening mee dat onze rekentool slechts een indicatie geeft waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wil je een accurate berekening van je maximale hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.
Eerst kopen of verkopen?
Wil je eerst exact weten waar je financieel aan toe bent voordat je zelf een nieuwe woning koopt? Dan is het verstandig om eerst je huidige woning te verkopen. Na de verkoop van je woning weet je namelijk precies het bedrag dat is vrijgekomen en kun je de eventuele overwaarde van je huidige woning benutten voor de koop van de nieuwe woning. Op deze manier voorkom je dubbele woonlasten.
Als je ervoor kiest eerst je nieuwe woning te kopen en daarna je huidige woning op de huizenmarkt aan te bieden, heb je als grote zekerheid dat je een woning hebt. Soms kan het namelijk wel enkele maanden of zelfs jaren duren voordat je je droomwoning hebt gevonden en als je je woning dan al hebt verkocht, kun je langere tijd in een tijdelijke woning moeten verblijven. Wil je meer informatie over de voor- en nadelen? Lees hier dan meer over op onze website. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over de hypotheekrenteaftrek.
Huidige hypotheek meenemen
Wanneer je een nieuwe woning koopt, kun je je bestaande hypotheek meenemen. Tenminste, als deze nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstplannen. Als je ervoor kiest je huidige hypotheek mee te nemen, sluit je in feite een nieuwe hypotheek af, maar je neemt daarbij de huidige rente, maandlasten en andere voorwaarden mee. Dit kan gunstig uitpakken als je momenteel geniet van een lage rente.
Nieuwe woning verduurzamen
Heeft jouw nieuwe woning een laag energielabel? Misschien is het dan verstandig om jouw woning te verduurzamen. Duurzame verbeteringen kunnen voordelig uitpakken voor je maandlasten, wooncomfort en de waarde van jouw woning kan aanzienlijk stijgen. Duurzame maatregelingen kun je meenemen in je hypotheek. Het is dan ook belangrijk om vooraf na te denken of jij op korte termijn je woning wilt verduurzamen. Benieuwd hoe jij verduurzaming het best kunt financieren? Lees hier meer over in onze blog!
Jouw droomhuis gekocht? Regel de financiering met Huis & Hypotheek!
Is jouw bod op je droomhuis geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er zijn nog enkele zaken die geregeld moeten worden om de koop van de woning officieel te maken, denk hierbij aan: het tekenen van het (voorlopig) koopcontract, de overdrachtsbelasting, de bouwkundige keuring en niet te vergeten: de financiering. Huis & Hypotheek helpt jou graag bij het regelen van je financiering bij de geldverstrekker die het beste bij jou past. Plan vrijblijvend een oriëntatiegesprek en ontdek wat er allemaal mogelijk is.