Een tijd van aanpakken en verbouwen!
Gepubliceerd: ‐ Update:
Zit je al jarenlang tegen diezelfde badkamertegels aan te kijken? Of zou je wat meer ruimte op zolder willen creëren met een dakkapel? Misschien is het dan nu toch eindelijk de tijd om daar iets aan te doen! Met een verbouwing kun je de woning namelijk geheel naar wens aanpassen. Nu hoor ik je denken: hoe ga ik dat kostenplaatje financieren? Een verhoging van je hypotheek kan je daarbij helpen. De adviseurs van Huis & Hypotheek vertellen jou daar graag meer over.
Bouwdepot, wat is dat?
Een bouwdepot is een lening waaruit je de kosten betaalt voor een verbouwing. Deze lening zit alleen wel een beetje anders in elkaar dan een ‘gewone’ hypotheeklening. De kosten die jij namelijk maakt bij een verbouwing, stuur je als factuur door naar jouw geldverstrekker. Deze kosten worden dan vanuit jouw bouwdepot betaald, waar jij voor maximaal twee jaar geld uit kan lenen. De looptijd van een bouwdepot verschilt per geldverstrekker en kan ook korter zijn. Belangrijk om te weten is dat alleen de kosten verrekend worden van ‘vaste’ zaken, zoals bijvoorbeeld een nieuwe tegelvloer of dakkapel. Maar ook de huur van gereedschap en facturen van een aannemer vallen hieronder. Bij de aanvraag van een bouwdepot worden deze verbouwingsspecificaties vaak opgenomen, zodat het voor iedereen duidelijk is welke kosten je kunt declareren. Maar helaas, die dure jaloezieën of dat leuke vloerkleed zullen hier sowieso niet onder vallen.
Hoeveel mag ik lenen?
Om het bedrag te kunnen bepalen dat je maximaal mag lenen, kijkt de geldverstrekker naar je inkomen, financiële verplichtingen en de waarde van je woning. Jouw geldverstrekker moet er namelijk wel zeker van zijn dat jij een nieuwe hypotheek kunt terugbetalen. Daarom ga je voor het aanvragen van een bouwdepot naar je hypotheekadviseur. Hij of zij weet namelijk precies aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op deze aanvullende hypotheek. Zo moet je bijvoorbeeld jouw woning laten taxeren, waardoor de geldverstrekker een schatting kan maken van jouw financiële ruimte. Maar in sommige gevallen is alleen al een WOZ-verklaring of een modelmatige taxatie voldoende. Bij een relatief lage hypotheek is een taxatierapport namelijk niet altijd noodzakelijk.
Daarnaast is het bedrag dat je in een bouwdepot kunt stoppen, ook nog eens afhankelijk van het soort verbouwing dat je in gedachte hebt. Een regel die in ieder geval gehanteerd wordt, is dat de verbouwing ook waarde toevoegt aan je woning. Een hypotheekadviseur kan jou over al dit soort zaken adviseren.
Het eerste gesprek is altijd gratis
Wat is de rente over het bouwdepot?
De rente over het bouwdepot staat vaak gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek, of met een afslag van 1% op de hypotheekrente. Want net als bij de hypotheekrente van je gewone hypotheek, geldt er voor het bouwdepot ook een hypotheekrenteaftrek. Als je meerdere leningdelen hebt met verschillende rentes, dan geldt de rente op basis van het gemiddelde van de rentepercentages. Mogelijk met een rente-afslag.
Omdat je in de loop van de tijd steeds meer verbouwingskosten hebt betaald vanuit het bouwdepot, blijft er steeds minder geld achter en krijg je minder rente vergoed. De rente die je ontvangt, wordt maandelijks verrekend met de rente die je betaalt voor de lening. Blijk je uiteindelijk niet alles uit je bouwdepot nodig te hebben? Dan moet je met het restant een deel van je hypotheek aflossen.
Duurzaam verbouwen
Het thema duurzaamheid kun je bijna niet meer omheen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met zaken rondom het verduurzamen van jouw woning als je gaat verbouwen. Duurzame verbeteringen kunnen waarde toevoegen aan jouw woning, omdat deze investeringen vaak gepaard gaan met lagere maandlasten, wooncomfort én verbetering van het milieu!
Als je een woning koopt en al van plan bent om deze te verduurzamen, mag je tot maximaal 106% van de waarde van de woning lenen. Dit in tegenstelling tot de grens van 100% voor een ‘normale’ hypotheek.
Stappenplan verbouwen
We hebben een kort stappenplan voor je gemaakt, zodat je nog eens een overzicht hebt van zaken die jij voor een verbouwing moet regelen:
- Je bepaalt samen met je hypotheekadviseur een budget voor in het bouwdepot. Bespreek jouw ideeën en wensen, zo kunnen jullie samen bepalen hoeveel financiële ruimte je hiervoor vrij kan maken. In veel gevallen kan jouw hypotheekadviseur ook een taxateur aanraden, dat scheelt weer zoekwerk!
- Verdiep je in de voorwaarden van het bouwdepot. Deze kunnen namelijk per geldverstrekker verschillen. Jouw hypotheekadviseur helpt je graag met het doornemen van deze voorwaarden, zodat je niet zomaar voor verrassingen komt te staan.
- Houd rekening met bijkomende kosten. Naast advieskosten, betaal je ook kosten voor bijvoorbeeld de verplichte taxatie of notaris. Soms blijkt het dat een andere leenvorm toch voordeliger kan zijn, omdat je misschien een te kleine verbouwing gaat verrichten om op te kunnen wegen tegen het voordeel.
- Is het bouwdepot rond? Dan kan het verbouwen beginnen. Succes!
Laat je adviseren!
De hypotheekadviseurs van Huis & Hypotheek helpen jou graag met het realiseren van jouw woonwensen! Maak een afspraak en laat je adviseren over welke mogelijkheden er allemaal voor jou zijn. Kom je liever niet langs op kantoor? Geen zorgen, onze adviseurs plannen ook graag een bel- of videochat afspraak met je in!
Het eerste gesprek is altijd gratis