Een hypotheek afsluiten met een studieschuld. Kan dat?

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld. Kan dat?

Je bent jong, afgestudeerd en al enige tijd aan het werk. Ook zou je nu graag je eerste eigen woning willen kopen. Helaas heb je nog te kampen met een fikse studieschuld, waardoor het afsluiten van een hypotheek eerder onmogelijk lijkt dan mogelijk. Gelukkig werkt dat niet zo. Wij vertellen jou graag hoe je met een studieschuld toch een hypotheek kunt afsluiten.

Invloed studieschuld

Een studieschuld wordt over het algemeen het minst zwaar meegerekend bij het afsluiten van een hypotheek in vergelijking tot andere soorten schulden. Maar een studieschuld heeft alsnog invloed op de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen bij een geldverstrekker. Dit komt doordat de aflossing van je studieschuld meetelt in de weging van jouw maandelijkse lasten. Hierbij wordt er gerekend met de totale schuld die jij ooit heb gehad bij het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als je je studieschuld in de tussentijd extra hebt afgelost, kunnen hypotheekverstrekkers hier rekening mee houden tijdens de berekening van je maximale lening.  

Afsluiten hypotheek

De geldverstrekker berekent jouw hypotheek afhankelijk van het tijdstip waarop je bent begonnen met lenen. Ben je tijdens het oude leenstelsel, dus vóór het studiejaar van 1 september 2015, gestart met een studie? Houd dan rekening met een looptijd van 15 jaar, waardoor 0,75% van jouw studieschuld meetelt in je maandelijkse lastenweging. Ben je je studie na 1 september 2015 gestart? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel waarbij een looptijd van 35 jaar geldt. Jouw studieschuld telt dan 0,45% mee in de weging, wat zorgt voor meer hypotheekruimte.

Ontwikkelingen

Aangezien een studieschuld niet geregistreerd is bij Bureau Krediet Registratie (BKR), is het theoretisch mogelijk om een studieschuld te verzwijgen. Handig is dit niet, aangezien je met een te hoge schuldenlast risico loopt op betalingsproblemen. Daarnaast vervalt jouw Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als later toch blijkt dat je een studieschuld hebt. Daarom is er een nieuwe ontwikkeling gaande waarbij geldverstrekkers een schuldverklaring mogen opvragen van DUO, om zo het verzwijgen van een studieschuld te bemoeilijken.

Wil jij weten wat de invloed van jouw studieschuld is op het afsluiten van een hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs! 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback