Een besmette huizenmarkt door het coronavirus?

Een besmette huizenmarkt door het coronavirus?

Wereldwijd is de economie zwaar getroffen door het uitgebroken coronavirus. Beurskoersen zijn gekelderd door de angst van beleggers voor de economische gevolgen die dit virus met zich meebrengt. De ontwikkelingen op de huizenmarkt zullen hier mogelijk ook door geraakt worden. In welke mate dat zal zijn, is nog lastig in te schatten. Maar we kunnen wel al een aantal zaken constateren waarvan we je graag op de hoogte brengen.

Aantal hypotheekaanvragen

Ondanks de onzekerheid die het coronavirus op allerlei vlakken laat ontstaan, lijkt het aantal hypotheekaanvragen in Nederland nog niet onder dit virus te lijden. De afgelopen weken behoorde namelijk tot de top tien van weken met hoogste hypotheekaanvragen. Verschillende hypotheekadviseurs proberen hun klanten in deze tijden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zo staat Huis & Hypotheek ook in deze tijd nog steeds telefonisch én per videochat voor je klaar om je te adviseren over je hypotheek en andere financiële zaken!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Digitale wereld

Maar werkelijk alles afhandelen via de digitale wereld is niet altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het taxeren van een woning of de overdracht bij een notaris. Wel leidt deze tijd tot creatievere oplossingen en zijn er al verschillende ontwikkelingen in gang om zo min mogelijk vertraging te laten ontstaan in koopprocessen. Zo zijn veel makelaars overgegaan op een virtuele bezichtiging om mensen toch een goede indruk te kunnen geven van een woning via bijvoorbeeld Facebook Live of WhatsApp. Maar ook de VR bril kan een entree maken binnen de huizenmarkt. Deze brillen werden eerder al ingezet als geheugensteuntje voor woningzoekers na een fysieke bezichtiging, maar de interesse hierin wordt alsmaar groter door de groeiende vraag naar virtueel bezichtigen. Daardoor is het alsnog mogelijk om jouw droomwoning beter te leren kennen en daar eventueel een bod op te doen. Adviseurs op hun beurt kijken of digitale alternatieven mogelijk zijn voor fysieke documenten als een taxatierapport of een werkgeversverklaring. Digitaal ondertekenen door de klant van bijvoorbeeld de offerte of de koopakte is in opmars. Notarissen werken steeds vaker in volmacht.

Een coronavoorbehoud

Was jij toevallig al op het punt gekomen om een bod uit te brengen op dat ene mooie stekkie? Dan is een financieringsvoorbehoud in deze tijd extra belangrijk. Doordat het coronavirus een grote impact heeft op de huidige economie, wordt de kans ook groter voor sommige mensen dat zij hun baan verliezen of te maken krijgen met verlies van inkomsten. Ook bestaat er natuurlijk de kans dat je ziek wordt. Een financieringsvoorbehoud beschermt je als je door dit soort redenen de hypotheek niet op tijd rond krijgt. Jouw hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Hypotheekrentes schommelen

Al langere tijd wordt de hypotheekrente als ‘historisch laag’ bestempeld en de komende weken zal dat waarschijnlijk ook het geval blijven. Wel lijkt er een stijging aan te gaan komen. Hoewel het er even op leek dat de hypotheekrente door het uitgebroken coronavirus nog verder daalde, lijken nu de rentestanden licht te stijgen. De Europese Centrale Bank is druk bezig met het zo veel mogelijk beperken van de economische problemen. Dit doen ze door waar nodig maatregelen te nemen en bijvoorbeeld goedkoop geld beschikbaar te stellen aan banken. Daarmee drukken ze de rente. Maar ook de hevige concurrentie tussen geldverstrekkers zal een stijging van de hypotheekrente temperen. Al met al, we kunnen niet met zekerheid voorspellen wat de rentestanden de komende tijd gaan doen in de coronacrisis. Op langere termijn lijkt de hypotheekrente in ieder geval wel laag te blijven.

Huizenprijzen gestegen?

De schaarste aan woonruimte en koopwoningen zorgt er waarschijnlijk voor dat de huizenprijzen niet of slechts beperkt zullen dalen. Dat laatste kan het geval zijn als de coronacrisis enkele maanden aanhoudt. Op de langere termijn lijken de prijzen eerder verder te gaan stijgen, dan te dalen. Maar dit hangt dus sterk af van hoe de coronacrisis zich de komende maanden verder ontwikkeld. 

Heb je vragen over je hypotheek met betrekking tot het coronavirus? Wij staan telefonisch en per videochat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Maak een afspraak met de adviseur bij jou in de buurt!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback