Dit moet je volgens NIBUD sparen

Dit moet je volgens NIBUD sparen

Ook na de aankoop van je droomhuis is een goed gevulde spaarrekening mooi meegenomen. Iedere huisbezitter heeft een buffer nodig voo ronderhoud en onverwachte uitgaven. Toch hebben volgens het NIBUD 2,5 miljoen Nederlanders te weinig spaargeld. Maar hoeveel en hoe moet je dan sparen?

Spaar voor onderhoud

Als je eenmaal een huis hebt, moet je het zelf onderhouden en daarvoor heb je een financiële buffer voor het onderhoud nodig. NIBUD adviseert om jaarlijks 1 procent van de woningwaarde te sparen. Is het huis 250 duizend euro waard, dan zou je jaarlijks 2.500 euro voor je huis apart moeten leggen. Je kunt met de Buffer berekenaar nagaan welk bedrag jij zou moeten sparen. 

Leg 10 procent van je brutoloon apart

Volgens het NIBUD moet je maandelijks ongeveer 10 procent van je salaris apart leggen om te sparen. Waar spaar je voor? Voor onverwachte uitgaven en voor het pensioen. Bij een brutoloon van 3.000 euro, kun je dus 300 euro apart leggen.

Is bovenstaande niet mogelijk? Probeer dan een percentage of een bedrag te hanteren dat wel haalbaar is. Het meest belangrijke is dat je spaart, vindt NIBUD.

Zo wordt het sparen makkelijker:

Check je verzekeringen en vaste lasten

Heb je een inboedelverzekering, een telefoonverzekering, een opstalverzekering, een brandverzekering, een schadeverzekering, een aanvullende zorgverzekering, een levensverzekering en/of een overlijdensverzekering? Ga dan eens na of dat allemaal nodig is, of de premies lager kunnen en of je zaken niet dubbel verzekerd (en dus te veel betaald). Een financieel adviseur kan voor jou alle verzekeringen en vaste lasten nagaan, zodat je tegen de juiste prijs up-to-date bent

Kies voor pinsparen

Bij sommige banken kun je pinsparen. Dat houdt in dat je elke keer dat je pint, een percentage van het bedrag naar je spaarrekening overboekt. Zo spaar je dus tijdens het uitgeven!

Stel de automatische overboeking in

Bij iedere bank kun je kiezen voor de automatische overboeking. Kies ervoor om elke maand, zodra je je loon hebt, een bedrag weg te zetten op je spaarrekening.

Maak een spaarplan

Heb je een droomwoning gezien of wil je verbouwen? Neem dan eens contact op met een onafhankelijk financieel adviseur. Hij of zij kijkt namelijk niet alleen naar wat je kan lenen, maar kan ook naar je financiën kijken. Zo weet je wat je maandelijks aan wonen kan besteden en wat je kan overhouden om te sparen. Je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen met een adviseur bij jou in de buurt. 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback