De voor- en nadelen van de familiebank

Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. Dat komt onder andere door de toenemende krapte, maar ook omdat je steeds minder mag lenen. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Om toch het koopcontract van jouw droomwoning te ondertekenen, kun je bij familieleden aankloppen. Wellicht willen en kunnen zij je financieel helpen? Wij leggen de voor- en nadelen naast elkaar.

De familiebank

Het komt vaker voor dat familieleden bijspringen bij de aankoop van een woning. Je kunt dan denken aan ouders of grootouders die de (klein)kinderen willen helpen.

Als je geld van een familielid leent, moet dat goed worden vastgelegd. Dat doe je natuurlijk om eventueel gedoe te voorkomen, maar ook om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek.

Voordelen: lenen binnen de familie

  • De rente over de lening is vaak hoger dan die je zou krijgen op de spaarrekening.
  • Het geld blijft binnen de familie en helpt de familie vooruit.
  • De hypotheekrenteaftrek is bij goede afspraken aftrekbaar.
  • Door de familielening kan het zijn dat je misschien een lagere rente bij de bank krijgt. Degene die leent, vormt namelijk een minder groot risico.

Nadelen: lenen binnen de familie

  • Degene die het geld uitleent, kan er voor lange tijd niet meer bij.
  • Bij schulden is de bank de eerste geldeiser en niet de familie.
  • De lening moet jaarlijks worden opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Mocht dit worden vergeten, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is niet het geval bij een bank.

Je kunt ervoor kiezen om een lening aan te gaan bij familieleden. Deze vorm heeft voor- en nadelen voor beide partijen. Wel is het verstandig om na te denken over de impact van de lening. Het is slim om daarvoor te praten met een financieel adviseur. Die kan de mogelijke gevolgen persoonlijk met je doornemen.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Wellicht ook interessant? 

Reken jezelf niet te snel rijk

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback