De verplichte en handige verzekeringen als je een huis koopt 

De verplichte en handige verzekeringen als je een huis koopt 

Als je een huis koopt heb je een aantal woonverzekeringen nodig. Sommige zijn zelfs verplicht, andere verzekeringen raden we aan om af te sluiten. In dit artikel nemen we ze met je door.

Verplichte woonverzekeringen als je een huis koopt 

Bij de aankoop van een huis ben je altijd verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. In sommige gevallen wordt ook de overlijdensrisicoverzekering verplicht door de hypotheekverstrekker. 

Opstalverzekering 

Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm aan je woning en alle onroerend goed dat aan de woning vastzit. Denk bijvoorbeeld aan een garage, tuinhuis en zonnepanelen. 

Overlijdensrisicoverzekering 

De overlijdensrisicoverzekering wordt door sommige hypotheekverstrekkers verplicht en door andere niet. Dit hangt onder andere af van de hypotheekvorm die je kiest en of je een huis met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt. Met de overlijdensrisicoverzekering denk je het risico af dat je je woonlasten niet meer kunt betalen als jij of je partner komt te overlijden. Hiermee voorkom je dat je je nabestaanden met financiële zorgen achterlaat.  

Advies nodig?

Een hypotheekadviseur kijkt met je mee en bepaalt op basis van jouw persoonlijke situatie of het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.  

Bespreek het met een adviseur
Levensverzekeringen - Huis & Hypotheek

Handige woonverzekeringen als je een huis koopt 

Naast de verplichte verzekeringen zijn er nog een aantal andere handige verzekeringen die worden aangeraden om af te sluiten bij de aankoop van een woning.  

Inboedelverzekering 

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan alles wat in je woning staat. In tegenstelling tot de opstalverzekering, waarbij het gaat om je huis zelf en alles wat daaraan vastzit, gaat het bij de inboedelverzekering om alle losse spullen die in je woning staan. Denk hierbij aan je meubels en elektrische apparaten. 

Aansprakelijkheidsverzekering 

Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent wanneer je per ongeluk schade aanricht bij anderen en spullen van anderen. De aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht om af te sluiten als je een huis koopt, maar wel erg aan te raden. De schade die is aangericht kan namelijk oplopen tot hoge bedragen. Denk bijvoorbeeld aan letselschade, maar ook als er in jouw huis lekkage ontstaat, wat weer waterschade veroorzaakt bij de buren. 

Woonlastenverzekering 

Raak je arbeidsongeschikt en/of werkloos? Dan dek je met een woonlastenverzekering het risico af dat je je maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt betalen. 

Rechtsbijstandsverzekering 

Met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridische hulp en advies zonder bijkomende kosten. Het kan zomaar gebeuren dat er een conflict ontstaat tussen jou en je buren of met een aannemer tijdens de verbouwing van je woning. Juridische hulp komt dan goed van pas. Over het algemeen is de premie van deze verzekering redelijk laag, dus mocht je het nooit nodig hebben dan vallen de kosten mee. 

Wil je meer weten over (jouw) woonverzekeringen? 

Maak gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Samen bespreken jullie wat gunstig is voor jou, volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. 

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback