Belastingvrij schenken? Let op deze regels

Belastingvrij schenken? Let op deze regels

In 2013 en 2014  konden ouders hun kinderen – in eerste instantie was het een tijdelijke regeling – maximaal 100 duizend euro geven en daar werd gretig gebruik van gemaakt. In die jaren werd ruim 10 miljard euro aan schenkingen gedaan. De schenkingsvrijstelling is sinds dit jaar permanent in de wet opgenomen. De regels rondom de schenking zijn complex. Dat geldt zeker als je al eens een schenking van je ouders hebt ontvangen en zij willen daarop een aanvulling doen. Laat je dus vooraf goed informeren, zodat je niet alsnog een naheffing ontvangt.

Schenking moet naar het huis gaan

De ontvanger in 2017 kan 25.526 euro gebruiken voor ‘eigen’ bestedingen. Wordt er gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, dan moet het bedrag volledig gebruikt worden voor het eigen huis, een verbouwing, een restschuld of voor de aflossing van de hypotheek. De schenking mag in totaal over drie aangesloten jaren worden gedaan. Als voorwaarde geldt wel dat je in elk van deze jaren aan de voorwaarden voldoet.

‘Onterf’ de Belastingdienst

Ouders met vermogen kiezen er vaak voor om al tijdens het leven jaarlijks aan de kinderen te schenken. Op deze wijze kan het bedrag worden verlaagd dat later aan erfbelasting zou moeten worden betaald. Maar blijft de Belastingdienst dan echt buiten beeld? Niet helemaal. De overheid heeft bepaald dat het geld moet worden gebruikt om de hypotheekschuld te verminderen. Dat leidt voor de overheid namelijk tot minder hypotheekrenteaftrek en dat levert dus weer geld op. Bovendien wordt met de verruimde regeling de woningmarkt gestimuleerd.

De leeftijd

Je mag de belastingvrije ton alleen geven aan (klein)kinderen en vrienden van 18 tot 40 jaar oud; dus tot en met 39 jaar. Zijn ze ouder? Dan mogen ze het bedrag ontvangen, maar zullen ze belasting moeten betalen. Is de ontvanger ouder? In het geval van een jongere partner, wordt er ook geen belasting geheven, want partners worden voor de schenkbelasting als één persoon gezien. 
Zit je in deze situatie? Dan is de volgende vraag of jij en je partner ook partners zijn voor de schenkbelasting. Dat is sowieso het geval als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je ongetrouwd samenwoont, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Je adviseur of een notaris informeren je daar graag over.

Jaarlijkse schenking en jubelton

Ouders mogen de kinderen jaarlijks al 5.320 euro geven en 2.129 euro aan anderen, zoals kleinkinderen. Let op dat deze jaarlijkse vrijstellingen niet gelden in een jaar waar je de eenmalige verruimde schenking ontvangt. Belangrijk is tot slot dat uiterlijk voor 1 maart van het jaar erna aangifte van schenkbelasting wordt gedaan. Je hoeft geen schenkbelasting te betalen, maar je moet wel aangifte doen. In de aangifte schenkbelasting kun je aangeven dat een bijzondere vrijstelling van toepassing is.

De regels rondom de schenking van een ‘jubelton’ zijn complex. Het is daarom verstandig om je vragen vooraf voor te leggen aan een notaris of aan een onafhankelijk financieel adviseur bij jou in de buurt. Zo voorkom je dat je achteraf wordt verrast door eventuele naheffingen. 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback