Bezwaar maken tegen te lage WOZ?

Bezwaar maken tegen te lage WOZ?

Bezwaar maken tegen een hoge WOZ-waarde is redelijk bekend. Maar bezwaar maken tegen een te lage WOZ…? Vanaf 1 oktober kun je officieel je bezwaar indienen. Maar waarom zou je dit doen?

Wat is WOZ?

WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en wordt gebruikt als uitgangspunt voor een aantal belastingen: de onroerend zaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. Daarnaast kan het invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Hoe hoger de waarde is, hoe meer belasting je moet betalen. Dus daarom zou je zeggen dat je altijd een zo laag mogelijke WOZ zou moeten hebben. Maar dat is dus niet helemaal waar.

Wanneer een hoge WOZ?

Een hoge(re) WOZ-waarde kan interessant zijn, omdat het een goede indicatie geeft van de waarde van je huis en daarmee een sterk argument is voor je vraagprijs. Houd er daarnaast rekening mee dat er onlangs al een wet aangenomen is Bovendien is er al eerder een wet aangenomen die ervoor zorgt dat alle WOZ-waardes op termijn openbaar worden.

Heb je een hypotheek zonder NHG? Ook dan kan een hogere WOZ-waarde positief zijn. De renteopslag die je betaalt is afhankelijk van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van je woning. En bij enkele grote hypotheekaanbieders mag je de waarde gebruiken en hoef je je geen taxatierapport te hebben. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je vertellen hoe dit precies zit.

Bezwaar maken?

Officieel kon je geen bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde, maar daar komt dus per 1 oktober verandering in. De werkwijze is voor te hoge en te lage waardes overigens hetzelfde. De Waarderingskamer raadt aan om in beide gevallen om eerst telefonisch contact op te nemen, je situatie uit te leggen en snel tot een oplossing te komen. Natuurlijk kun je ook een formeel bezwaarschrift indienen.

De gemeente zal je bezwaar in beide gevallen inhoudelijk beoordelen en je laten weten of ze er wel of geen gehoor aan geven. Ook ontvang je een toelichting. Als je je WOZ-waarde laat verhogen, dan controleert de gemeente ook of je je wel realiseert dat je meer moet gaan betalen.

Verhuisplannen?

Heb jij plannen om te verhuizen of heb je andere vragen over de WOZ-waarde? Natuurlijk kan je Huis & Hypotheek-adviseur die beantwoorden. Maak een afspraak.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback