Stijging WOZ-waarde: dit kun je verwachten

Stijging WOZ-waarde: dit kun je verwachten

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde is dit jaar opnieuw gestegen: gemiddeld met 17%. Hoewel dat hogere lasten betekent, haal je er mogelijk ook hypotheekvoordeel uit!

WOZ-beschikking: basis voor heffingen en belastingen

Aan het begin van ieder jaar ontvangt elke huiseigenaar een beschikking van de gemeente met de geschatte marktwaarde van zijn of haar woning. Die waarde is gebaseerd op de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond 1 januari van vorig jaar. De WOZ-beschikking die je dit jaar krijgt, is dus gebaseerd op de waarden rond 1 januari 2022.

De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor het berekenen van onder andere riool- en afvalstoffenheffing, waterschapslasten, onroerendezaakbelasting, erf- en schenkbelasting (bijvoorbeeld de belasting die je betaalt over een huis uit nalatenschap) en het eigenwoningforfait (het bedrag dat De Belastingdienst bij je inkomen optelt wanneer je een woning bezit).

Hoe hoger jouw WOZ-waarde, hoe hoger dus deze heffingen en belastingen. Daarom is het belangrijk dat de WOZ-beschikking juist is, zodat je niet te veel (of te weinig) betaalt.

Reken op een hogere WOZ-waarde

Als uitvoerder van de wet WOZ, bepaalt de gemeente de waarde van jouw woning op basis van onder andere het gebruiksoppervlakte van jouw woning. Goed om te weten: er spelen ook andere zaken mee bij het opstellen van de WOZ-beschikking. Denk daarbij aan de ligging van je huis, hoeveel vraag er naar woningen in jouw buurt is en de verkoopcijfers van woningen in jouw buurt rond de peildatum 1 januari vorig jaar.

Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.

Zet de stijgende waarde van je huis slim in!

Waar een hogere WOZ-waarde hogere heffingen en belastingen als gevolg heeft, kan het ook zorgen voor interessante mogelijkheden. We zetten drie kansen op een rij:

1. Je woning verkopen

Als je overweegt je huis te verkopen, dan vormt een hogere WOZ-waarde een aanleiding om een hogere prijs te vragen. Natuurlijk bepaal je samen met je makelaar de verkoopstrategie, maar WOZ-waarden en vraagprijzen hangen met elkaar samen.

2. Besparen op je hypotheek

Sluit je een hypotheek af, dan vormt je woning het onderpand voor de lening. Als je woning meer waard wordt, dan wordt het onderpand steeds groter en het risico voor jouw geldverstrekker daarmee steeds lager. Dit is een aanleiding voor geldverstrekkers om een lagere rente te vragen. Voor jou betekent dit mogelijk lagere maandlasten! 

Sommige geldverstrekkers sturen je hier automatisch bericht over. In andere gevallen moet je zelf een verzoek indienen om in een lagere risico-klasse te worden geplaatst. Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je hierbij te helpen!

3. Je overwaarde inzetten of opnemen

Is de waarde van je woning hoger dan de lening die er op rust? Dan spreken we van ‘overwaarde’. Dat kan aanleiding zijn om je hypotheek over te sluiten tegen gunstigere tarieven en maandlasten, maar overwaarde kan meer mogelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld je overwaarde gebruiken om eindelijk die verbouwing te realiseren of je woning te isoleren. Ook hiervoor staan onze hypotheekadviseurs klaar om over mee te denken!

Niet eens met je WOZ-waarde? Maak op tijd bezwaar! 

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van jouw woning, kan je hier bezwaar tegen maken. Dit kan zes weken na de dagtekening van de beschikking. Zelfs als je meer tijd nodig hebt dan zes weken om het een en ander uit te zoeken, dan kan je jouw bezwaar onder de kop ‘pro forma bezwaarschrift’ doen en vermelden op welke datum je de gemeente aanvulling kan geven. Op die manier behoud je je rechten. Bij het bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde, moet je namelijk wel goed nagaan voor jezelf wat jij een realistische waarde vindt voor jouw woning.

Gebruik het WOZ-waardeloket om je WOZ-waarde te vergelijken met die van andere woningen. Dit loket toont de WOZ-waarden van andere woningen in jouw gemeente die zijn vrijgegeven. Maar bij twijfel kan je ook een onderliggend taxatieverslag opvragen. Het verschilt per gemeente of je deze via internet kunt inzien of per post of mail toegestuurd kunt krijgen. Ook kun je informeren bij je buurtbewoners, een makelaar, het Kadaster of een taxateur. Op deze manier is jouw bezwaar goed onderbouwd en kan je jouw bezwaar aantekenen en naar jouw gemeente sturen. Als jouw bezwaar afgewezen wordt, dan kan je in beroep bij de rechter.

Zo kun je bezwaar maken:

  • Kijk goed of de WOZ-beschikking correct is.
  • Kloppen alle genoteerde gegevens, bijvoorbeeld de vierkante meters gebruiksruimte?
  • Is de staat van het huis juist opgenomen?
  • Wordt er rekening gehouden met ‘belemmerende omgevingsfactoren’ zoals geluidsoverlast?
  • Is het energielabel goed ingeschat?
  • Staan geplande herstelwerkzaamheden, zoals asbestverwijdering of reparatie aan scheuren in muren vernoemd?

Je hebt zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking. Bezwaar maken, kun je zelf doen of je kunt een externe partij inschakelen om dit voor je uit handen te nemen. 

De wijze van bezwaar maken verschilt per gemeente. Zorg dus dat je je goed via je gemeente informeert over de geldende regels. Houd er rekening mee dat de gemeente jouw bezwaar kan afwijzen. In dat geval moet je via de rechter tegen de afwijzing in beroep.

Haal het beste advies in huis

Er zijn meerdere manieren om jouw hogere WOZ-waarde in jouw voordeel in te zetten. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Ontdek de mogelijkheden en maak een vrijblijvende afspraak!

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feedback