Begrippenlijst

Van A tot Z alle financiële begrippen in alfabetische volgorde uitgelegd.

Maatschappelijk Verantwoord Eigendom

De woningcorporatie biedt de gelegenheid om een huurwoning te kopen. De huurwoning wordt door een onafhankelijke taxateur getaxeerd en daarna tegen de marktconforme prijs aangeboden.

Je krijgt bij Maatschappelijk Verantwoord Eigendom een terugkoopgarantie. Deze terugkoopgarantie zorgt ervoor dat als je ooit wilt verkopen, de woningcorporatie de woning tegen een marktconforme prijs van je terugkoopt. Deze marktconforme prijs wordt gebaseerd op de taxatie door een onafhankelijke taxateur.

Bij waardevermeerdering of waardevermindering zijn er twee regels. MVE-A en MVE-C.:

  • Bij MVE-A deel je de winst of het verlies met de woningcorporatie. Soms krijg je bij deze vorm ook een korting op de aankoopsom.
  • Bij MVE-C deel je de winst of het verlies met de woningcorporatie gedurende het eerste jaar.
  • Daarna wordt er een verdeelsleutel toegepast waardoor binnen 5 tot 10 jaar de winst of het verlies volledig voor jou is.

Een van de eisen bij Maatschappelijk Verantwoord Eigendom is dat de financiering met Nationale Hypotheek Garantie aangegaan wordt.

Bij Maatschappelijk Verantwoord Eigendom blijft de woningcorporatie verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan de woning, bijvoorbeeld onderhoud aan gevel, dakgoten, daken en gemeentelijke installaties. Je betaalt hier een maandbedrag voor.

Voordelen Maatschappij Verantwoord Eigendom:

  • Geen verkooprisico door terugkoopgarantie
  • Na een aantal jaren is de volledige waardestijging voor jou
  • Woningcorporatie verzorgt het groot onderhoud aan de woning. Je betaalt hiervoor een maandbedrag.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback