Begrippenlijst

Van A tot Z alle financiële begrippen in alfabetische volgorde uitgelegd.

Levenhypotheek

De levenhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een aflossingsvrije hypothecaire lening en een levensverzekering. Bij een levenhypotheek betaal je maandelijks rente over de lening en premie voor de levensverzekering. Omdat je niet aflost, blijft het maandelijkse rentebedrag – zolang de rente vaststaat – gelijk. De bruto rente is in het geval van een levenhypotheek volledig fiscaal aftrekbaar wanneer je de volledige hypotheek hebt aangewend voor de aankoop en/of verbouwing van je huis.

Bij een traditionele levenhypotheek krijg je over de betaalde spaarpremie een gegarandeerde vergoeding, waarmee kapitaal wordt opgebouwd. Zo kun je een substantieel deel van de levenhypotheek aflossen. Daarnaast schrijft de verzekeraar jaarlijks een extra bedrag bij, bijvoorbeeld in de vorm van winstdeling. De hoogte hiervan kan van jaar tot jaar verschillen. Hierdoor heb je geen zekerheid dat op de einddatum het volledige bedrag is opgebouwd en kan er zowel een overschot als een tekort ontstaan. Laat je hierover adviseren door een Huis & Hypotheek-adviseur. Daarnaast zijn de verzekeringspremies over het algemeen relatief hoog.

Levenhypotheek verloop rente en aflossing - Huis & Hypotheek

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback