Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Begrippenlijst A - Z

Koopgarant

De woningcorporatie biedt de gelegenheid om een huurwoning te kopen. Bij koopgarant geldt er op de woning een kortingsregeling van tussen de 10% en 30%. De woning wordt door een onafhankelijke taxateur getaxeerd. De korting geldt op de taxatiewaarde van de woning.

 

Bij koopgarant is er naast de kortingsregel tevens sprake van een terugkoopgarantie. Als je ooit wilt verkopen, koopt de woningcorporatie de woning van jou terug. Het pand wordt opnieuw getaxeerd. Bij koopgarant wordt de door de woningcorporatie te betalen prijs verlaagd met de eerder verleende korting.

 

De eventuele winst (of verlies) deel je met de woningcorporatie. De verdeling van deze winst (of verlies) hangt samen met het eerder verleende kortingspercentage.

 

De extra waardevermeerdering door verbouwingen van bijvoorbeeld de keuken en/of badkamer die je aan de woning hebt gedaan, komen volledig ten gunste van jou. Er vindt bij terugkoop een aparte taxatie plaats van de verbeteringen aan de woning. Hierbij geldt dus geen verdeelsleutel.

 

Een van de eisen bij koopgarant is dat de financiering met Nationale Hypotheek Garantie aangegaan wordt.

 

Voordelen van koopgarant:

  • Geen verkooprisico door terugkoopgarantie;
  • Kortingsregel op verkoopprijs van toepassing, dus lagere woonlasten;
  • Eventuele waardevermindering bij verkoop wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de verdeling.
     

Stel je vraag