Begrippenlijst

Van A tot Z alle financiële begrippen in alfabetische volgorde uitgelegd.

Financiering tijdens of na de bouw

Als je een nieuwbouwhuis koopt dat al in aanbouw is, kunnen er al bouwtermijnen zijn vervallen. Bijvoorbeeld als de begane grondvloer is afgemaakt of als het dak waterdicht is gemaakt.

Op dat moment ben je niet alleen de grondprijs verschuldigd, maar ook de inmiddels vervallen bouwtermijnen plus een financieringsvergoeding voor de bouwer. Deze vergoeding moet je zien als een onderdeel van de koopsom. Daardoor wordt de woning duurder dan wanneer je het huis had gekocht vóór de aanvang van de bouw. Daar staat tegenover dat je minder hypotheekrente tijdens de bouw betaalt, omdat de bouwperiode korter is.

De financieringsvergoeding over de bouwperiode vóór het tekenen van de koopovereenkomst is, in tegenstelling tot de hypotheekrente tijdens de bouw, niet fiscaal aftrekbaar. Koop je pas nadat de bouw is voltooid, dan zijn alle termijnen en kosten al in de koopsom opgenomen en heb je geen rentekosten meer over de bouwperiode. 

Om te voorkomen dat je tijdens de bouwperiode dubbele woonlasten hebt, kan de hypotheekrente tijdens de bouw meegefinancierd worden in de totale hypotheek. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je er alles over vertellen.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback