Begrippenlijst

Van A tot Z alle financiële begrippen in alfabetische volgorde uitgelegd.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je arbeidsongeschikt wordt, kan je inkomen flink achteruit gaan. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je je verzekeren tegen dit risico. De verzekering zorgt ervoor dat je toch een inkomen krijgt als je niet kan werken.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt wanneer je jouw werk door ziekte niet meer goed kunt uitvoeren. Dit kan zijn door ziekte of een ongeval. Maar ook bij zwangerschap spreekt men van arbeidsongeschiktheid. De overheid ondersteunt de werkgever in die situatie door 100% van het loon terug te betalen aan de werkgever, zodat deze daar geen kosten van ervaart. Het is overigens niet zo dat de ziekte of het ongeval met het werk te maken moet hebben. Je bent ook verzekerd als het ongeval bijvoorbeeld door sporten is veroorzaakt. De verzekeringsvoorwaarden kunnen per geldverstrekker verschillen. Het is dus belangrijk om dat goed te onderzoeken.

In loondienst of ondernemer?

Als je in loondienst werkt, ben je automatisch verzekerd/beschermd bij arbeidsongeschiktheid via de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Dit is een basisvoorziening, maar sommige werkgevers bieden jou ook een aanvullende verzekering.

Als je ondernemer en/of ZZPer bent, dan ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en doe je er goed aan om de verschillende mogelijkheden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te overwegen.

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback