Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Begrippenlijst A - Z

Arbeidsongeschiktheids verzekering

Als je arbeidsongeschikt wordt, kan je inkomen flink achteruit gaan. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je je verzekeren tegen dit risico. Zo voorkom je dat je in financiële problemen komt. De verzekering zorgt ervoor dat je toch inkomen krijgt als je niet kan werken. 

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt als je jouw werk door ziekte niet meer goed kunt uitvoeren. Dat kan zijn door ziekte of een ongeval. Maar ook bij zwangerschap spreekt men van arbeidsongeschiktheid. De overheid ondersteunt de werkgever in die situatie door 100% van het loon terug te betalen aan de werkgever, zodat deze daar geen kosten van ervaart. Het is overigens niet zo dat de ziekte of het ongeval met werk te maken moet hebben. Je bent ook verzekerd als het ongeval bijvoorbeeld door sporten is veroorzaakt. De verzekeringsvoorwaarden kunnen verschillen per geldverstrekker verschillen. Het is dus belangrijk om dat goed te onderzoeken. 

In loondienst of ondernemer?

Als je in loondienst werkt, ben je automatisch verzekerd/beschermd bij arbeidsongeschiktheid via de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dit is een basisvoorziening, maar sommige werkgevers bieden jou ook een aanvullende verzekering. 

 

Als je ondernemer en/of ZZP'er bent, dan ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en doe je er goed aan om de verschillende mogelijkheden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te overwegen. 

 

 

Stel je vraag