Zoek een vestiging

Selecteer een vestiging:

Zoek op plaatsnaam:

Welke kosten zijn aftrekbaar bij het oversluiten van mijn hypotheek?

Wanneer je besluit tot het oversluiten van je hypotheek zijn bepaalde kosten wel aftrekbaar en andere kosten niet aftrekbaar.

 

Welke kosten bij oversluiten zijn aftrekbaar?

  • Rente oude hypotheek
  • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor onderhoud van de eigen woning
  • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor verbetering van de eigen woning
  • Rente over het deel van geld dat wordt gebruikt voor de kosten verbonden aan het oversluiten (zoals taxatiekosten, notariskosten, hypotheekkosten, etc.)

 

De volgende kosten kun je in het jaar van oversluiten ook aftrekken:

 

Welke kosten bij oversluiten zijn niet aftrekbaar?

Als je hypotheekschuld in box 3 valt, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Moet je boeterente betalen bij het oversluiten van je oude hypotheek? En laat je deze boeterente meefinancieren in je nieuwe hypotheek? Dan is de rente die je over dit gedeelte betaalt niet fiscaal aftrekbaar.

 

Boeterente

De boeterente is aftrekbaar, maar rente over de verhoging van de hypotheek voor de boeterente niet.

 

De bijleenregeling

Sinds 1 januari 2004 is de zogenaamde bijleenregeling van kracht. Dit houdt in dat de overwaarde van de oude woning gebruikt moet worden voor de aanschaf van een nieuwe woning. Volgens de overheid moet je de overwaarde, weer investeren in je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar.

 

Berekenen of oversluiten gunstig is

Als je exact wilt weten of het oversluiten van een hypotheek voor jou gunstig is, dan kun je het beste een vrijblijvend een afspraak maken met een onafhankelijke adviseur. Een adviseur zet alle voor- en nadelen voor je op een rij. Je bepaalt eenvoudig zelf of je de hypotheek over wilt sluiten. Als je snel online een indicatie wilt, kun je gebruik maken van onze check: hypotheek oversluiten berekenen.
 

ADVIES NODIG?
Maak een afspraak >